x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Francezii nu-şi trimit şomerii pe salarii umilitoare în România

Francezii nu-şi trimit şomerii pe salarii umilitoare în România

de Sînziana Stancu    |    20 Mai 2009   •   00:00

O societate franceză a fost condamnată să plătească daune de milioane de euro, pentru că nu le-a propus angajaţilor concediaţi slujbe plătite mizerabil la uzina din România.



Compania franceză Olympia, producătoare de şosete, a fost condamnată de Curtea de Apel din Reims la plata a 2,5 milioane de euro către 47 de salariaţi, pe care i-a concediat fără să le propună varianta de a se angaja la uzina sa din România, scrie Le Monde. Preşedintele societăţii  Olympia, Catherine Rambaud, a declarat că această condamnare ar însemna "îngroparea companiei". Rambaud a explicat că a refuzat "de comun acord cu comitetul companiei" să propună "reangajarea salariaţilor concediaţi în uzina sa din România, pe un salariu de 110 euro pe lună".

CRITERII FĂRĂ OBIECTIVITATE

Preşedintele companiei a mai explicat că restructurarea începută la sfârşitul anului 2005 a fost impusă de concurenţa importurilor chinezeşti, mult mai ieftine.  "Am început să vedem capătul tunelului în ciuda crizei şi condamnarea asta ne-a lovit în moalele capului. Noi nu putem plăti. Nu avem nici primul bănuţ", a afirmat Rambaud.  

Curtea de Apel din Reims a oferit în medie 32 de luni de îndemnizaţii pentru cei 47 de angajaţi concediaţi. Potrivit lui Rambaud, unii salariaţi care au atacat compania au refuzat propunerile de reangajare "pe loc şi cu acelaşi salariu", fapt dezminţit de avocatul salariaţilor, Philippe Brun, care a ţinut să sublinieze că instanţa din Reims a confirmat decizia anterioară a tribunalului. "Există o obligaţie de reangajare în grupul din Franţa şi în străinătate, oricare ar fi condiţiile. Salariaţii pot să accepte sau să refuze", a explicat Brun. El a mai spus că primul argument reţinut de instanţă  în favoarea deciziei de condamnare a companiei fraceze a fost că societatea nu le-a propus tuturor salariaţilor, ci doar unora dintre ei, alte posturi, bazându-se pe criterii opace şi neobiective.

×
Subiecte în articol: externe