x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Aniversare regală pentru preşedintele Macron

Franţa: Aniversare regală pentru preşedintele Macron

16 Dec 2017   •   15:44
Franţa: Aniversare regală pentru preşedintele Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi aniversează în acest week-end ziua de naştere în apropierea castelului Chambord, unde a locuit regele Francisc I, un simbol delicat pentru un şef de stat descris deseori ca ''preşedintele bogaţilor'', informează sămbătă AFP.


Macron, care va împlini joi 40 de ani, îşi va aniversa ziua de naştere sâmbătă seara, într-o clădire a castelului, una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitectonice de pe valea Loarei, potrivit ziarului local ''La Nouvelle République''.

Biroul de presă al preşedintelui francez a confirmat că ''preşedintele şi soţia sa (Brigitte) vor petrece week-endul în mod privat în Loir-et-Cher, în apropiere de castelul Chambord'', ''pe cheltuiala personală a preşedintelui Republicii''.

Potrivit diverselor surse media, Emmanuel Macron se va afla în Maison des réfractaires, fostă locuinţă forestieră situată ''în inima domeniului regal, la câţiva metri de castel'', potrivit informaţiilor de pe site-ul acestuia.

Construcţia adăposteşte mai multe ansambluri de patru stele disponibile pentru închiriere la un preţ cuprins între 800 şi 1000 de euro pe week-end.

Castelul din Chambord, aflat în vecinătate, este înscris în patrimoniul UNESCO şi este vizitat de aproximativ un milion de turişti anual. A fost construit acum aproape cinci secole din dorinţa regelui Francisc I (1494-1547).

Preşedintele Macron este foarte ataşat de simboluri de la debutul mandatului său, în seara alegerii sale inaugurând o reprezentaţie teatrală, la baza piramidei de la Luvru din Paris, considerată de detractori ca având accente monarhiste.

Macron a spus că a vrut să redea preşedintelui republicii un statut special, asemănător cu cel al lui Jupiter, regele zeilor din mitologia romană, în sensul în care are o perspectivă mai largă, de la înălţime, spre deosebire de un preşedinte ''obişnuit, ca ceilalţi'', a explicat acesta în octombrie 2016, înainte de alegerea sa, pentru revista Challenges.

Termenul ''jupiterian'' a fost de atunci folosit frecvent de către adversarii şefului statului pentru a-l eticheta ca preşedinte ''al bogaţilor'', departe de cei cu posibilităţi materiale reduse. AGERPRES

×