x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Barnier promite taxe noi și cheltuieli mai mici pentru a reduce datoria „colosală”

Premierul Barnier promite taxe noi și cheltuieli mai mici pentru a reduce datoria „colosală”

de Redacția Jurnalul    |    01 Oct 2024   •   23:30
Premierul Barnier promite taxe noi și cheltuieli mai mici pentru a reduce datoria „colosală”

Premierul Franței, Michel Barnier, și-a anunțat marți intenția de a introduce taxe noi și de a reduce cheltuielile pentru a face față datoriilor „colosale” ale țării, scrie AFP.

Barnier, fost negociator al Brexit-ului din partea Uniunii Europene și numit de președintele centrist Emmanuel Macron pentru a aduce stabilitate într-o perioadă marcată de incertitudini politice, a descris datoria Franței, estimată la peste 3,2 trilioane de euro, ceea ce reprezintă mai mult de 110% din PIB, ca fiind „adevărata sabie a lui Damocles” care atârnă asupra Franței și a fiecărui cetățean.

Barnier a spus că guvernul își propune să reducă deficitul la 5% din PIB până în 2025, având obiectivul de a atinge limita impusă de Uniunea Europeană până în 2029, cu doi ani întârziere față de planul inițial.

El a precizat că două treimi din reducerea deficitului va proveni din tăieri de cheltuieli, având în vedere că cheltuielile actuale sunt de 57% din PIB, mult peste media europeană de 49%.

Deși Franța se numără printre țările cu cele mai ridicate impozite din lume, Barnier a cerut „efort temporar” de a împărți povara fiscală în mod echitabil, adăugând că firmele profitabile și persoanele bogate vor contribui mai mult.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: franta bernier taxe