Investiţia va creşte producţia la instalaţia Georges Besse 2 cu peste 30%, a declarat Orano într-un comunicat. În cele din urmă, instalaţia va procesa suficient uraniu pentru a genera energie nucleară pentru echivalentul a 120 de milioane de gospodării pe an, a precizat compania.
SUA şi Europa s-au abţinut de la sancţionarea gigantului nuclear rus Rosatom Corp. din cauza îngrijorării că alimentarea cu energie electrică a sute de milioane de oameni ar fi pusă în pericol. Cu toate acestea, Occidentul continuă să taie legăturile cu Kremlinul, care a redus fluxurile de gaze naturale către Europa în urma invaziei sale în Ucraina.
„În contextul geopolitic actual, scopul acestei creşteri a capacităţilor de exploatare a uraniului este de a consolida suveranitatea energetică occidentală în Franţa", a declarat joi Claude Imauven, preşedintele Orano, companie controlată de stat. „Decizia Orano răspunde cerinţelor exprimate de clienţii noştri de a-şi consolida securitatea aprovizionării, producţia urmând să fie demarată începând din 2028".
Rosatom este cea mai mare uzină de uraniu din lume, cu 43% din capacitatea totală de producţie, potrivit Orano. Acesta este urmat de Urenco Ltd., un grup britanico-olandezo-german, cu o cotă de 31%, China National Nuclear Corp. cu 13%, şi Orano cu 12%.
(sursa: Mediafax)