Cele trei ţări din Uniunea Europeană semnatare ale acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015 au făcut apel marţi către Teheran să renunţe la activităţile sale de îmbogăţire a uraniului neconforme cu angajamentele sale şi au convocat o reuniune, au anunţat ele într-un comunicat comun, relatează AFP şi dpa.
Franţa, Germania şi Marea Britanie au cerut "convocarea de urgenţă" a comisiei comune prevăzute de acord pentru a soluţiona diferendele între semnatari, au precizat cele trei ţări într-un comunicat comun, co-semnat de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.
"Iranul a declarat că vrea să rămână în cadrul JCPoA (Joint Comprehensive Plan of Action, Planul comprehensiv comun de acţiune). Trebuie să acţioneze în consecinţă, revenind asupra acestor activităţi şi conformându-se din nou pe deplin şi fără întârziere JCPoA", au avertizat statele UE.
"Agenţia internaţională pentru energie atomică (AIEA) a confirmat că Iranul a început să îmbogăţească uraniu dincolo de limita autorizată" de acord, au subliniat ţările semnatare, exprimându-şi "profunda preocupare".
"Facem apel la toate părţile să acţioneze de manieră responsabilă şi să contribuie la diminuarea tensiunilor actuale legate de activităţile nucleare ale Iranului", au adăugat acestea.
Iranul a reînceput luni să îmbogăţească uraniu într-un grad de 4,5%, superior celui permis, de 3,67%, şi a ameninţat că va depăşi o nouă linie roşie "în termen de 60 de zile".
Europenii se declară convinşi că Iranul vrea să salveze JCPoA. "Ceea ce au făcut ei este reversibil", a declarat luni pentru AFP o sursă europeană apropiată de negocieri.
"Însă dacă depăşesc gradul de 5% pentru îmbogăţirea uraniului, atunci asta va deveni o problemă", a adăugat această sursă.
O reuniune a celor cinci semnatare ale acordului (Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi China) este prevăzută să aibă loc la nivel ministerial cu omologul lor iranian la o dată care nu este încă stabilită. Ea a fost convenită în cadrul unei reuniuni organizate la nivelul directorilor politici la Viena, pe 28 iunie, a subliniat această sursă.
Însă aceasta ar urma să nu aibă loc înainte de reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai UE de pe 15 iulie, de la Bruxelles.