x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franta: La urne, cetăţeni - Jocurile sunt făcute, cheia sunt indecişii

Franta: La urne, cetăţeni - Jocurile sunt făcute, cheia sunt indecişii

de Delia Zahareanu    |    21 Apr 2007   •   00:00
Franta: La urne, cetăţeni - Jocurile sunt făcute, cheia sunt indecişii
Corespondenta din Paris
Ultimele mitinguri electorale s-au încheiat, casele de pariuri nu mai acceptă mizele jucătorilor, iar candidaţilor la prezidenţialele de mâine din Franţa nu le-a rămas decât să aştepte rezultatele votului.

Candidaţi sau alegători, francezii se pregătesc pentru primul tur de scrutin al prezidenţialelor, care va începe mâine dimineaţă. Pregătirile nu mai pot fi decât sufleteşti, pentru că joi au avut loc ultimele mitinguri electorale, iar ieri noapte s-a încheiat oficial campania. Asta înseamnă şi că orice sondaj sau încercare de a convinge electoratul să voteze într-un fel sau altul nu mai sunt permise de lege.

FAVORIŢI. Ultimele estimări arătau că favoriţii primului tur de scrutin sunt, destul de previzibil, candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy, şi cel al socialiştilor, Segolene Royal. Nu toate sursele au dat publicităţii aceleaşi cifre. Unele sondaje îl creditează pe Sarkozy cu 27% din intenţiile de vot. El este urmat de Royal, aflată la doar un procent distanţă. Potrivit altor surse, Sarkozy ar obţine 30% din voturi, iar Royal, 23%. Nimeni nu contrazice însă teoria potrivit căreia cel de-al doilea tur, din 6 mai, va fi adjudecat de către candidatul dreptei.

Sarkozy propune ca francezii să muncească mai mult şi să plătească mai puţine taxe şi le propune susţinătorilor o Franţă puternică. Royal a avut parte, la ultimul miting, de susţinerea premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, şi el socialist, care a spus că "Segolene ştie să slujească Europa. Segolene reprezintă schimbarea. Segolene reprezintă viitorul".

INDECIşII
Rezultatul alegerilor va depinde, în mare măsură, de francezii care sunt încă indecişi, scrie presa din Hexagon. Ei reprezintă o treime din totalul populaţiei cu drept de vot. În mod tradiţional, procentul celor care nu sunt siguri cu cine vor vota este, în Franţa, de 15%-20%. Numărul actual al indecişilor este mai mare decât la alegerile din 2002. Un element important va fi şi absenteismul. Cu cât se prezintă mai puţini alegători, cu atât cresc şansele ca în al doilea tur să ajungă liderul de extremă dreaptă Jean Marie le Pen, al cărui electorat este fidel şi se mobilizează la un semn. Estimările arată că absenteismul va fi mai mare decât în 2002, când s-a rdicat la 28,4%.

×
Subiecte în articol: externe