x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franta se crede marginalizata

Franta se crede marginalizata

21 Apr 2004   •   00:00

Parisul se teme de o diluare a influentei sale asupra Europei extinse la 25 de state si cauta tot felul de mecanisme, cum ar fi cel al „nucleului dur", care sa-i permita sa pastreze un rol major, apreciaza expertii, citati de AFP.

Aceiasi experti adauga faptul ca, prin asta, Franta intretine neincrederea noilor membri la adresa unui stat fondator al UE, care nu a aratat nici un entuziasm la primirea lor.

Extinderea reduce influenta Frantei prin simpla sporire a numarului de tari membre si pentru ca centrul de gravitatie al Europei in 25 se muta in Germania si nu Franta.

PRECEDENT. Izbucnirea presedintelui Jacques Chirac de anul trecut, cand le-a reprosat tarilor candidate - inclusiv Romaniei - ca au fost de partea SUA inaintea razboiului din Irak, nu e un caz singular. In decembrie 2000, la summit-ul de la Nisa, Chirac sugera ca noii membri sa aiba mai putine voturi decat membrii actuali, suscitand multa neincredere. Franta se simtea marginalizata in Marea Europa, iar noile membre resping ideea franceza de „Europa-putere", rivala a SUA.

SOLUTII. Pentru a raspunde acestei provocari, Franta incearca sa formeze un nucleu dur cu marile state europene si sa sustina proiectul constitutional european.

Proiectul cu „nucleul" n-a reusit, din lipsa de aderenti, dar Franta isi mentine ideea consultarilor permanente cu Germania si Marea Britanie. Aceasta colaborare trilaterala e denuntata de mai multe capitale ca pe un directorat, menit a apara propriile interese.

Marina Constantinoiu

×
Subiecte în articol: externe franta