x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa se pregăteşte pentru "marţea neagră", ziua grevelor!

Franţa se pregăteşte pentru "marţea neagră", ziua grevelor!

02 Apr 2018   •   13:16
Franţa se pregăteşte pentru "marţea neagră", ziua grevelor!

Cu o grevă de amploare şi de lungă durată în transportul feroviar şi noi turbulenţe la compania aeriană Air France, Franţa se pregăteşte pentru "marţea neagră" din cauza grevelor din transporturi, nemultumite de reformele preşedintelui Macron.

 

După mai multe zile de mobilizări cu succes limitat, greva lucrătorilor din sectorul feroviar a ajuns în faţa protestelor de durată, cu încetarea lucrului timp de două zile din cinci, şi reprezintă cea mai importantă provocare cu care se confruntă preşedintele Emmanuel Macron de al venirea sa la putere, în mai 2017.

Sindicatele de la compania naţională de căi ferate SNCF protestează împotriva eliminării statului special, a deschiderii pieţei de transport feroviar în faţa concurenţei precum şi contra transformării SNCF în societate anonimă, proces care, potrivit sindicatelor, deschide calea pentru privatizarea SNCF, lucru negat de Guvernul de la Paris. Proiectul de reformă "vizează distrugerea serviciului feroviar public numai din dogmatism ideologic şi nu va rezolva problema datoriilor companiei şi nici cea a disfuncţionalităţilor", afirmă sindicatele de la SNCF.

Greva lucrătorilor din sectorul feroviar, care ar urma să dureze 36 de zile întinse pe parcusul a trei luni, mizează pe uzura opiniei publice care, potrivit sondajelor, apreciază că incetarea lucrului nu se justifica, dar speră că feroviarii vor renunţa dacă executivul continuă să afişeze aceeaşi intransigenţă.

De cealaltă parte, conducerea SNCF se aşteaptă la un conflict dur de muncă. Marţi, va circula, probabil, un TGV din opt, şi un tren regional din cinci. În cazul traficului internaţional, trei din patru trenuri Eurostar în circulaţie şi un trafic aproape normal în cazul trenurilor Thalys spre Belgia. În schimb, nu va circula niciun tren spre Spania, Italia şi Elveţia. Pentru cei aproximativ 4,5 milioane de călători care folosesc zilnic SNCF, săptămânile următoare se anunţă a fi complicate în condiţiile în car vor fi nevoiţi să folosească serviciile de ride-sharing şi autocarele. AGERPRES

×