x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa se teme că schimbările climatice îi vor afecta turismul

Franţa se teme că schimbările climatice îi vor afecta turismul

06 Mai 2009   •   00:00

Franţa se teme că schimbările climatice i-ar putea afecta poziţia de cea mai atrăgătoare destinaţie turistică a lumii, se arată într-un raport publicat miercuri, în care sunt evidenţiate riscurile topirii gheţarilor, lipsei de apă şi dispariţiei plajelor, relatează Agerpres.



Turismul reprezintă aproape şase la sută din Produsul Intern Brut /PIB/ al Franţei, datorită coastelor însorite, câmpurilor de lavandă, staţiunilor de schi şi oraşelor bogate în artă, însă raportul realizat de guvern arată că acest lucru s-ar putea schimba.

"La ce fel de turism se poate aştepta o staţiune de pe litoral care îşi pierde plaja? Şi la câtă presiune din partea turiştilor poate face faţă o staţiune care îşi păstrează plaja?", se arată în raportul departamentului pentru turism al Ministerului Economiei, analiză care se bazează pe previziunile de creştere cu 3 până la 4 grade Celsius a temperaturii până în 2100.
Este de aşteptat ca creşterea nivelului mării să grăbească eroziunea regiunilor de coastă, care afectează deja o cincime din zonele turistice ale Franţei. Alt centru turistic tradiţional, cum sunt staţiunile de schi din Alpii francezi, ar avea de suferit. Potrivit acestui scenariu, sporturile de iarnă nu vor mai putea fi practicate în staţiunile aflate la o altitudine de 1.200 de metri.

Vara, când numărul turiştilor este cel mai ridicat, când apa lipseşte şi fermierii trebuie să-şi irige terenurile, efectele schimbărilor climatice ar putea fi dramatice. "Vom alege să irigăm terenurile de golf sau câmpurile cu porumb?", se întreabă autorii documentul citat.
Raportul subliniază şi posibilitatea unor tensiuni sociale în cazul în care nordul mai răcoros al Franţei, care ar putea beneficia de pe urma încălzirii globale, va deveni o destinaţie de vacanţă mai atrăgătoare pentru europenii nordici.

Turismul a crescut cu aproximativ 25 la sută la nivel mondial în ultimii zece ani şi reprezintă în prezent circa 10 la sută din activitatea economică globală.

Aproximativ 82 de milioane de turişti au vizitat Franţa în 2007, potrivit Biroului naţional francez de statistică /INSEE/, făcând din această ţară cea mai îndrăgită destinaţie turistică după numărul de vizitatori, dar ocupând locul al treilea din punct de vedere al încasărilor, după SUA şi Spania

×
Subiecte în articol: externe