x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa şi Germania, nemulţumite de proiectul final al summitului G20

Franţa şi Germania, nemulţumite de proiectul final al summitului G20

01 Apr 2009   •   00:00
Franţa şi Germania, nemulţumite de proiectul final al summitului G20

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat astăzi că atât Franţa cât şi Germania sunt nemulţumite cu actualele propuneri pentru acordul care urmează să fie încheiat la summitul G20 şi a avertizat că nici el, nici Anglea Merkel nu vor accepta "compromisuri false", anunţă Reuters, citată de Antena3.ro.

Cele două ţări fac presiuni pentru luara mai multor măsuri împotriva aşa ziselor "paradisuri fiscale". "La cum stau lucrurile acum, proiectele nu se potrivescu cu (cerinţele n.r.) Franţei şi Germaniei" a spus Sarkozy, la un post de radio francez. Declaraţia vine la o zi după ce preşedintele francez ameninţase că va părăsi summitul dacă nu vor fi luate măsuri pentru un control mai strict al economiei mondiale. Presiunea pentru un acord este foarte mare, în preziua întâlnirii dintre cele mai bogate şi puternice state ale lumii. Cu toate acestea există diferenţe de opnie între SUA şi Marea Britanie, pe de o parte şi ţările continental europene pe de alta, mai ales în ceea ce priveşte echilibrul între măsurile de stimulare financiară a companiilor şi băncilor aflate în dificultate şi un control mai strict al acestora. "Nu vreau să fiu asociat cu un summit care se va sfârşi cu o soluţie de fals compormis şi care nu va rezolva problemele care ne preocupă" a mai declarat Sarkozy la postul de radio Europe 1.

La rândul său, preşedintele american Barack Obama declara marţi că nu ar trebui să existe conflicte atunci când este vorba de acţiune. "Avem datoria să ne coordonăm acţiunile şi să ne concentrăm asupra punctelor comune, şi nu asupra divergenţelor episodice" este de părere Obama.

×
Subiecte în articol: externe