x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța și Germania tremură în fața SI

Franța și Germania tremură în fața SI

de Şerban Mihăilă    |    13 Sep 2016   •   13:29
Franța și Germania tremură în fața SI
Sursa foto: OLIVIER ANRIGO/EPA

Aproximativ 16.000 de persoane pot comite oricând atentate în Franța și Germania, fie pe cont propriu, fie prin intermediul unor celule coordonate. Îngrijorate de perspectiva unor atacuri teroriste de amploare, autoritățile de la Paris și Berlin par să fi pregătit propuneri comune pentru combaterea terorismului, ce vor fi examinate la reuniunea UE de la Bratislava, din 16 septembrie, dedicată relansării Europei după Brexit.

„Vor avea loc noi atacuri și vor exista alte victime inocente. Rolul meu este și acela de a spune acest adevăr poporului francez”, a recunoscut, oarecum resemnat, premierul Franței, Manuel Valls, într-un interviu comun acordat postului de radio „Europe 1”, canalului de televiziune „iTELE” și cotidianului „Les Echos”. „Amenințarea este astăzi la un nivel maxim, iar noi suntem o țintă”, a adăugat șeful executivului de la Paris, în condițiile în care Franța se află în continuare în stare de urgență, instituită după atacurile teroriste din capitala țării, din noiembrie 2015, și prelungită în urma atentatului din Nisa, comis anul acesta, de Ziua Națională, pe 14 iulie. Ambele atentate au fost revendicate de organizația teroristă Stat Islamic (SI). Valls a afirmat că, în momentul de față, aproximativ 15.000 de persoane sunt monitorizate de poliție și serviciile de informații, deoarece se află „în proces de radicalizare”. "În fiecare zi, serviciile de informații și poliția împiedică atacuri, dezmembrează rețele, identifică teroriști. În Franța, există aproximativ 15.000 de oameni care sunt monitorizați, deoarece se află în proces de radicalizare", a spus el. Recent, autoritățile franceze anunțaseră că 10.000 de persoane sunt urmărite de serviciile de informații pentru legături cu „mișcarea jihadistă”. În prezent, aproape 300 de persoane sunt în detenție pentru „legături directe cu filiere teroriste”, a adăugat prim-ministrul. El a mai menționat că 700 de jihadiști francezi sau rezidenți în Franța luptă în prezent în Irak și Siria, printre care 275 de femei și câteva zeci de minori. Până acum, în Irak și Siria au murit 196 de jihadiști francezi sau rezidenți. Franța, care participă la coaliția internațională condusă de SUA contra SI, a fost vizată, începând din ianuarie 2015, de o serie de atentate de amploare, soldate cu peste 230 de morți și sute de răniți.

Amenințare fără precedent în Germania

Amenințarea jihadistă a atins cote fără precedent și în Germania. Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a avertizat că peste 500 de militanți islamiști aflați în prezent pe teritoriul țării pot lansa atacuri pe cont propriu sau prin intermediul unor celule coordonate. Într-un interviu acordat publicației „Bild”, ministrul a declarat că peste 520 de „potențiali atacatori” se află În Germania, iar alte 360 de persoane „relevante” sunt în atenția poliției, pentru legături apropiate cu posibilii teroriști. Cei mai mulți dintre germani cred că teroriști din SI au pătruns în țară, camuflați în refugiați, după ce 1,1 milioane de imigranți din Siria, Africa de Nord și Asia au intrat în Germania, anul trecut.

„Săptămâna trecută, au fost dejucate cel puțin două atacuri teroriste. Vor mai exista atacuri. Vor mai fi victime nevinovate (…) Autoritățile franceze lucrează permanent pentru a zădărnici planurile teroriștilor”. Manuel Valls, prim-ministru al Franței

×