Din arhivele secrete descoperite de rebelii libieni in subsolurile resedintei fostului lider de la Tripoli, Muammar Gaddafi, reiese ca intre Paris si Tripoli a existat o colaborare discreta a serviciilor secrete ale celor doua tari. Si nu numai atat. Se pare ca nici 'primavara araba' nu ar fi facut schimbari substantiale in aceasta ecuatie, cu exceptia principalului 'actor' libian, care este acum Consiliul National de Tranzitie (CNT), cvasirecunoscut de comunitatea internationala, dar de mai mare 'credibilitate'.
Dintr-unul dintre aceste documente recuperate de Human Rights Watch, datand din 2003, reiese, de pilda, ca numele directorului serviciilor de spionaj franceze de atunci (DGSE) era mentionat in documentele 'omologului' sau libian, fostul ministru de Externe, Mussa Kussa, ca fiind un 'contact regulat'. Din alte documente datand din perioada 2003-2004 reiese ca Franta ar fi jucat un rol important, alaturi de Marea Britanie, a carei cooperare secreta cu regimul lui Gaddafi a fost divulgata saptamana trecuta, la fel ca si cea a CIA, in operatiunea 'Kamoka', de dezmembrare a unei celule de sprijin logistic pentru o grupare islamica de lupta din Libia, GIGL, implantata in Londra, scrie presa franceza.
Aceasta cooperare secreta a Libiei cu Occidentul a fost facilitata dupa momentul 'decembrie 2003', cand Libia a 'topit gheata cu Vestul', anuntand ca renunta complet la programul de fabricare a armelor de distrugere in masa si ca este dispusa sa se supuna oricarei masuri de verificare in acest sens. Asa a revenit Gaddafi pe scena internationala. Un an mai tarziu, presedintele de-atunci al Frantei, Jacques Chirac, facea prima vizita oficiala a unui sef de stat francez in Libia de la declararea independentei (1951) acestei tari.
Din 2006 pana in 2011, relatiile au fost 'multiplicate', fapt confirmat pentru publicatia Le Monde de un consilier al premierului francez Francois Fillon. De asemenea, o sursa apropiata DGSE a confirmat ca intre 2004 si 2006 serviciile secrete franceze au facut 'vizite protocolare regulate' la Tripoli. In 2005, colaborarea s-a concretizat pe teren, prin formarea de unitati specializate, DST (fostul DCRI) cerand societatii private franceze Geos sa asigure formarea si pregatirea fortelor speciale libiene. Pana in 2011 s-au intensificat 'schimburile de informatii de tip analitic' privind 'nebuloasa' Al-Qaeda intre agentii francezi si cei libieni.
Marti, insusi Ministerul de Externe francez informa ca a fost vandut la Tripoli material electronic destinat spionarii rebelilor libieni de catre firma franceza Amesys, insa ministerul a negat orice implicare in aceasta tranzactie, asupra careia 'nu a avut nici o vizibilitate', si nici in 'operatiunile de ascultari ilegale a populatiei libiene'.