x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa - Un cimitir medieval, descoperit pe insula Mont Saint-Michel

Franţa - Un cimitir medieval, descoperit pe insula Mont Saint-Michel

10 Noi 2017   •   21:00
Franţa - Un cimitir medieval, descoperit pe insula Mont Saint-Michel

Un cimitir din perioada medievală a fost descoperit în interiorul celebrei abaţii de pe insula Mont Saint-Michel, una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Franţa, au dezvăluit vineri surse din cadrul Institutului Naţional de Cercetări Arheologice Preventive (INRAP), citate de AFP.

''Săpăturile arheologice din în ianuarie 2017 ne-au permis să scoatem la lumină aproximativ 40 de morminte în diferite stadii de conservare (câteva s-au păstrat integral)'', a precizat pentru AFP Elen Esnault, responsabil administrativ la INRAP.

Cimitirul a fost ''abandonat parţial'' la mijlocul secolului al XIII-lea, în momentul construirii unui zid de fortificaţie, a precizat Elen Esnault.

Cimitirul a fost descoperit la sfârşitul anului 2016, pe aleea principală a abaţiei, în timpul lucrărilor de reabilitare a sistemului de canalizare, potrivit INRAP.

Se întinde pe o rază de 30 de metri în jurul bisericii parohiale Saint-Pierre, situată pe partea stângă în sensul de urcare pe aleea principală în direcţia abaţiei.

Cercetările au evidenţiat faptul că satul de pe muntele Saint-Michel "s-a restrâns în secolul al XIII-lea'', deşi ''se întindea pe o suprafaţă mai mare, la originile sale'', a adăugat cercetătoarea franceză.

''Putem presupune că satul s-a micşorat pentru a se proteja mai bine după atacul bretonilor din 1204 în timpul căruia localitatea a fost incendiată şi a suferit, cel mai probabil, distrugeri importante'', spune Elen Esnault.

Zidul de fortificaţie ridicat în secolul al XIII-lea a fost dărâmat pentru a fi reconstruit în secolul al XIV-lea pe locul în care se află astăzi, iar localitatea s-a extins din nou gradual, explică cercetătoarea, specialistă în arheologia construcţiilor.

În prezent, sunt în curs de realizare analize pentru datarea cu carbon 14 pentru a stabili data construcţiei cimitirului. Cel mai probabil, rezultatele vor fi cunoscute la începutul anului 2018, potrivit INRAP.

Primii locuitori au venit pe munte, cel mai probabil, în secolul al VIII-lea, în timpul înfiinţării primul aşezământ de cult de pe insulă, aminteşte Elen Esnault.

Muntele Saint-Michel este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Franţa, cu un număr de vizitatori anual cuprins între două milioane şi trei milioane. Abaţia şi golful adiacent au fost înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. AGERPRES

×