x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa votează: Sarkozy sau Hollande? Urmăreşte LIVE pe jurnalul.ro desfăşurarea alegerilor prezidenţiale

Franţa votează: Sarkozy sau Hollande? Urmăreşte LIVE pe jurnalul.ro desfăşurarea alegerilor prezidenţiale

22 Apr 2012   •   05:32
Franţa votează: Sarkozy sau Hollande? Urmăreşte LIVE pe jurnalul.ro desfăşurarea alegerilor prezidenţiale

UPDATE 18:50 Rata de participare la primul tur al scrutinului prezidential din Franta era de 70,59 la suta la ora locala 17.00 (18.00, ora Romaniei), potrivit Ministerului de Interne, in scadere fata de 73,87 la suta cat era in 2007 la aceeasi ora, relateaza AFP.

UPDATE 15:50 - Rata de participare la primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta era de 28,29 la suta duminica la pranz, a anuntat Ministerul francez de Interne, citat de AFP. Aceasta rata este destul de ridicata, desi este in scadere in raport cu primul tur al scrutinului prezidential din 2007, cand la aceeasi ora votasera 31,21 la suta dintre alegatori.

UPDATE 12:40 - Presedintele in exercitiu al Frantei, Nicolas Sarkozy, care candideaza pentru un al doilea mandat, a votat duminica la pranz, la Paris, impreuna cu sotia sa Carla Bruni-Sarkozy, fiind ultimul candidat care voteaza in primul tur al alegerilor prezidentiale

UPDATE 12:10 - Marine Le Pen a votat in departamentul sau, Hénin-Beaumont. Pana in acest moment, sapte dintre cei zece candidati au votat, potrivit Le Parisien.

UPDATE 11:40 - A votat si Philippe Poutou, candidatul din partea Noului Partid Anticapitalist, anunta Le Monde. Nicolas Sarkozy va vota la Paris, la ora 11.30 (12.30, ora Romaniei).

UPDATE 11:10 - Candidatul socialist Francois Hollande a votat in departamentul Correze, al carui deputat este. Hollande a luat sase buletine de vot din totalul de zece, inainte de a intra in cabina.

"Sunt atent, mobilizat, dar mai intai respectuos, francezii sunt cei care voteaza. Ziua care incepe va fi un moment lung, este un moment important", a declarat el presei, dupa ce a votat impreuna cu partenera sa, jurnalista Valerie Trierweiler.

Citeste si Francois Hollande: "Sunt, inainte de toate, respectuos; francezii sunt cei care voteaza"

UPDATE 11:00 - Cel de-al doilea candidat care a votat este reprezentantul stangii radicale, Jean Luc Melenchon, informeaza Le Figaro.

UPDATE 10:50 - Primul din cei zece candidati care a votat este Francois Bayrou. Politicianul centrist a votat intr-o sectie din Paris, inainte de a merge la biserica, potrivit Le Parisien.

Sectiile de vot s-au deschis in Franta pentru primul tur al alegerilor prezidentiale, aproximativ 44,5 milioane de francezi cu drept de vot fiind asteptati astazi la urne. Desi in cursa electorala sunt inscrisi zece candidati, sondajele arata ca batalia se va da intre actualul presedinte, conservatorul Nicolas Sarkozy, si marele favorit al acestor alegeri, socialistul Francois Hollande. Locul trei este disputat de Marine Le Pen, Jean-Luc Melenchon si Francois Bayrou. Daca niciunul dintre cei zece candidati nu va obtine cel putin 50% din totalul voturilor exprimate astazi, primii doi candidati vor merge in al doilea tur al alegerilor, care va avea loc peste doua saptamani, pe 6 mai.

Sectiile de vot s-au deschis la ora 8:00 (9:00, ora Romaniei) si se vor inchide in marile orase la ora 20:00 (21:00, ora Romaniei), ora la care vor fi difuzate estimarile rezultatelor realizate de institutele de sondaje.

Legea electorala interzice publicarea de exit-poll-uri inainte de terminarea procesului de vot. Cei care incalca aceasta dispozitie pot primi o amenda de pana la 75.000 de euro.

Francezii din din Brazilia, Uruguay si Argentina au inceput sa voteze inca de sambata, la ora locala 08:00, cu 19 ore inainte de deschiderea sectiilor de votare din Franta.

Pentru francezii din Americi si din Franta de peste peste mari, ziua votului a fost sambata. A fost pentru prima data cand cetatenii de peste hotare au votat inaintea celor de acasa.

Autoritatile au decis sa introduca aceasta schimbare pentru ca toti alegatorii, indiferent de fus orar, sa poata sa mearga la vot fara a cunoaste deja rezultatul. Oamenii s-au asezat la coada inca inainte ca sectiile de votare din strainatate sa se deschida si au asteptat entuziasmati sa isi poata alege candidatul favorit.

Alegatorii din Franta continentala, insa, nu intra in ziua votului cu aceeasi nerabdare ca si cei de peste hotare, ci sunt dezamagiti si nemultumiti de aceasta campanie electorala si de variantele de presedinte, comenteaza Reuters. De altfel, se asteapta ca prezenta la vot sa fie una foarte mica.

Sondaj - François Hollande, avans de cateva procente in fata lui Sarkozy

Potrivit ultimului sondaj publicat vineri, Hollande are un avans in fata lui Sarkozy de cateva procente. Socialistul este creditat cu 28% din sufragii, in timp ce actualul sef de la Palatul Elysee se bucura doar de 26% dintre voturile francezilor. "Mesajul meu de astazi este acelasi pe care il adresez de cateva luni. S-a nascut un sentiment de incredere, o legatura puternica", a declarat Hollande zilele trecute, pe final de campanie.

Un competitor redutabil al celor doi este candidatul extremei dreapta, Jean Marie Le Pen, insa aceasta are putine sanse de a ajunge in al doilea scrutin deoarece a fost cotata in ultimele sondaje cu un procent intre 14% si 17%. Procente asemanatoare a obtinut si Jean Luc Melenchon, candidatul stangii radicale.

×