x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fraţii Musulmani acceptă dialogul cu reprezentanţii puterii de la Cairo

Fraţii Musulmani acceptă dialogul cu reprezentanţii puterii de la Cairo

06 Feb 2011   •   10:13

Una dintre principalele forţe ale opoziţiei egiptene a decis să "înceapă un dialog" cu oficialii puterii "pentru a afla în ce măsură sunt pregătiţi aceştia să accepte solicitările poporului".

Un oficial din cadrul mişcării a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că "este prevăzută o reuniune între reprezentanţii Fraţilor Musulmani şi vicepreşedintele Omar Suleiman", fără a preciza însă data acesteia.

"Dornici să păstrăm interesele naţiunii şi instituţiilor şi atenţi să păstrăm independenţa ţării şi respingerea oricărei forme de ingerinţă internaţională sau regională în afacerile noastre interne, am decis să începem o sesiune de dialog pentru a şti în ce măsură sunt pregătiţi să accepte solicitările poporului".

Fraţii Musulmani vor, în acest fel, să se distanţeze în special de Iran, care a cerut instaurarea unui regim islamist în Egipt.

Oficialii mişcării au afirmat în mai multe rânduri în această săptămână că Fraţii Musulmani "nu vor" prezenta un candidat la viitoarele alegeri prezidenţiale prevăzute pentru septembrie.

Suleiman a anunţat joi că Fraţii Musulmani au fost invitaţi la dialogul pe care îl începe cu reprezentanţii diverselor forţe politice în legătură cu reformele democratice. El a afirmat că "este o ocazie preţioasă" pentru mişcarea islamistă.

Aceasta este prima dată când regimul egiptean cheamă Fraţii Musulmani la dialog pentru a găsi o rezolvare la contestarea populară fără precedent care continuă de 12 zile pentru a cere plecarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak.

Suleiman s-a întâlnit în ultimele zile cu mai multe personalităţi independente şi de opoziţie pentru a discuta despre mijloacele necesare încheierii crizei politice cu care se confruntă ţara.

Opozantul cel mai vizibil din Egipt, fostul director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohamed ElBaradei, nu a fost invitat la dialog până în prezent, anunţă AFP, citată de Mediafax.

El cere plecarea preşedintelui Mubarak înaintea oricărui dialog pe tema viitorului politic al ţării.

×