x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fritzl, închisoare pe viaţă

Fritzl, închisoare pe viaţă

de Irina Cristea    |    20 Mar 2009   •   00:00
Fritzl, închisoare pe viaţă
Sursa foto: Pool Robert-Jaeger/Reuters

Vinovat pentru toate capetele de acuzare. Acesta este verdictul formulat de juraţi în cazul austriacului care şi-a sechestrat şi violat fiica vreme de 24 de ani.



Pentru omucidere, ţinere în sclavie, viol, sechestrare, proferare de ameninţări grave şi incest, Josef Fritzl a fost condamnat la închisoare pe viaţă, îndeplinându-se, astfel, dorinţa fiicei sale, Elisabeth. Textul sentinţei specifică faptul că, într-o primă fază, vinovatul va fi închis într-o instituţie de boli psihice, pe o durată nedeterminată. O evaluare anuală va hotărî momentul în care va fi posibil transferul într-o închisoare.

În ultima zi de audieri, tatăl incestuos îşi schimbase mărturia, recunoscându-se vinovat şi pentru moartea, în 1996, a unuia dintre copiii născuţi de Elisabeth şi pentru ţinere în sclavie. Avocatul său a explicat că vederea, în sala de judecată, a fiicei sale l-a făcut să înţeleagă, pentru prima dată, gravitatea faptelor sale. "Contactul vizual dintre Elisabeth şi Josef va fi important în procesul de vindecare", a comentat un psiholog austriac. E greu de spus însă dacă se mai poate vorbi de vindecare în cazul vreunuia dintre membrii clanului Fritzl.

SUSPECTAT DE ALTE CRIME
Finalul procesului nu înseamnă însă şi încheierea socotelilor justiţiei cu Josef Fritzl. Austriacul este suspect în mai multe cazuri de crimă, viol şi dispariţii care îşi aşteaptă rezolvarea din anii '80, transmite The Telegraph.

Dintre cazurile menţionate, cel mai izbitor este al Martinei Posch, o tânără de 17 ani găsită moartă în noiembrie 1986. Trupul neînsufleţit al fetei a fost descoperit pe malul Lacului Mondsee, iar autopsia a arătat că asasinul a violat-o înainte de a o sugruma. Martina semăna izbitor cu Elisabeth Fritzl, iar cadavrul ei a fost recuperat din lac nu departe de zona unde familia Fritzl deţinea o pensiune.

Un alt caz în care ar putea fi implicat Fritzl este uciderea Annei Neumayer în 1966. Victima avea tot 17 ani şi a fost văzută ultima oară în viaţă într-o zonă situată la aproximativ 20 de kilometri de locul unde Fritzl lucra la acea vreme. Cadavrul fetei a fost descoperit într-un câmp. Poliţiştii austrieci caută o posibilă legătură între tatăl incestuos şi dispariţia, în 2006, a unei fete de 16 ani, Julia Kuehrer, în localitatea Pulkau, la mai puţin de 100 de kilometri de domiciliul familiei Fritzl.

Cea mai recentă crimă de care este suspectat datează din august 2007, când poliţia a descoperit cadavrul unei prostituate de 20 de ani într-o zonă situată în apropiere de graniţa dintre Austria şi Cehia. Chiar atunci, Josef Fritzl îşi petrecea concediul în acea regiune.

Autorităţile austriece sunt convinse că Elisabeth nu a fost singura victimă a lui Fritzl. De altfel, bărbatul a fost condamnat pentru viol în 1967, primind "severa" pedeapsă de 18 luni de închisoare.

×
Subiecte în articol: externe fritzl