x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FT: Băncile din Grecia sunt susţinute în secret cu 100 de miliarde de euro

FT: Băncile din Grecia sunt susţinute în secret cu 100 de miliarde de euro

22 Mai 2012   •   13:13
FT: Băncile din Grecia sunt susţinute în secret cu 100 de miliarde de euro

Sistemul bancar din Grecia este sustinut de catre banca centrala de la Atena cu lichiditati de urgenta estimate la circa 100 miliarde de euro, aprobate in secret de catre Banca Centrala Europeana (BCE), fara un anunt oficial sau dezvaluirea conditiilor, potrivit Financial Times (FT).

Folosirea programului lichiditatilor de urgenta (emergency liquidity assistance - ELA) pentru a ajuta bancile din economiile mai slabe ale zonei euro este unul dintre aspectele mai putin cunoscute ale crizei datoriilor, potrivit cotidianului britanic.

Programul ELA a ajutat la evitarea unui colaps al sistemului financiar din Irlanda, iar acum sprijina intr-o masura si mai mare Grecia, asigurand BCE, care detine controlul asupra facilitatii, o putere semnificativa in hotararea destinelor unor tari.

BCE are reticente mari in a furniza informatii despre program, noteaza FT, inclusiv despre statele ajutate sau momentul imprumuturilor.

Banca a lasat un pic garda jos in aprilie, cand intr-un document saptamanal a prezentat o crestere neasteptata de 121 miliarde de euro la rubrica, intitulata inocent "alte creante pe bancile din zona euro", rezultatul comasarii finantarilor ELA intr-o singura categorie. Astfel, 121 miliarde de euro reprezinta suma minima acordata prin program bancilor centrale din zona euro (eurosistem).

Prin cercetarea atenta a datelor disponibile de la BCE si banci comerciale, analistii au reusit sa adune mai multe detalii. De exemplu, analistii Barclays afirma ca Grecia foloseste acum fonduri ELA de 96 miliarde de euro, Irlanda de 41 miliarde de euro si Cipru de 4 miliarde de euro. Daca datele sunt corecte, suma totala depasest 140 de miliarde de euro, peste 10% din imprumuturile pentru banci prin operatiunile standard de politica monetara.

Saptamana trecuta, consiliul BCE a exclus patru banci din Grecia de la operatiunile obisnuite de lichiditate, obligandu-le sa ramana dependente de programul de urgenta. Motivul neoficial a fost incertitudinea politica legata de planul de recapitalizare a bancilor elene.

"Oprirea accesului la ELA ar fi calea de a impinge Grecia in afara zonei euro - daca s-ar dori excluderea tarii sau Grecia ar dori sa paraseasca uniunea monetara. Nu cred insa ca BCE va lua aceasta decizie. Cred ca BCE va lasa politicienii sa ia hotararea", a afirmat Laurent Fransolet, analist la Barclays.

In Romania sunt prezente sase banci grecesti, respectiv EFG Eurobank (prin Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece (Banca Romaneasca), Emporiki Bank (detinuta de Credit Agricole) si ATEBank.

×