x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fuego s-a trezit şi erupe! Zeci de mii de persoane evacuate, în urma celei puternice erupţii a vulcanului din ultimul deceniu (VIDEO)

Fuego s-a trezit şi erupe! Zeci de mii de persoane evacuate, în urma celei puternice erupţii a vulcanului din ultimul deceniu (VIDEO)

14 Sep 2012   •   05:43
Fuego s-a trezit şi erupe! Zeci de mii de persoane evacuate, în urma celei puternice erupţii a vulcanului din ultimul deceniu (VIDEO)

Stare de alerta in Guatemala dupa eruptia vulcanului Fuego, unul dintre cei mai activi din America Centrala. Potrivit diferitelor surse locale mass-media, cel putin 33.000 de oameni au fost evacuati in Guatemala, din zonele rezidentiale in apropiere de Fuego, anunta BBC News.

Vulcanul Focului arunca roci incandescente pana la o altitudine de o mie de metri, iar suvoaie de lava se scurg pe doi dintre versanti. Coloanele de cenusa inalte de peste doi kilometri sunt vizibile din capitala tarii, la o distanta de 75 de kilometri. Autoritatile recomanda controlorilor de trafic aerian sa redirectioneze sau sa suspende zborurile in apropiere de vulcan.

Aceasta este cea mai puternica eruptie a vulcanului Fuego din ultimul deceniu.

"Acest tip de eruptie este mai puternica decat cea normala si nu a mai fost observata in ultimii ani, de aceea am declansat codul portocaliu (de pericol - n.r.)" in imprejurimile vulcanului aflat in vestul tarii, a declarat pentru presa locala Gustavo Chigna de la Institutul de Vulcanologie.

Chigna a adaugat ca, din cauza exploziei puternice, cenusa a cazut peste mai multe sate iar o coloana de cenusa s-a ridicat de la 3.763 de metri altitudine. Zgomotele exploziei s-au auzit la cativa kilometri distanta.

Oamenii au fost evacuati cu autocare apartinand plantatiilor de trestie de zahar si cu camioane de transport animale si bunuri, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al pompierilor din aceasta comuna, Mariano Lam. El a mai spus ca multi locuitori refuza sa isi paraseasca casele si "au hotarat sa ramana la fata locului pe propriul risc".

La 3 septembrie, autoritatile au declansat un cod galben in zona dupa ce vulcanul al carui crater ajunge la 3.763 de metri a inregistrat cea de-a treia si cea mai puternica eruptie din acest an.

×