x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fuga armatei ruse din nord-estul Ucrainei declanșează furia loialiștilor lui Putin

Fuga armatei ruse din nord-estul Ucrainei declanșează furia loialiștilor lui Putin

de Şerban Mihăilă    |    13 Sep 2022   •   07:15
Fuga armatei ruse din nord-estul Ucrainei declanșează furia loialiștilor lui Putin

Deși autoritățile de la Moscova și cei mai influenți propagandiști ai Kremlinului au încercat să cosmetizeze  retragerea trupelor Rusiei, prin termeni precum „regrupare”, „operațiune deliberată” sau „capcană întinsă inamicului”, nici măcar cei mai înfocați admiratori ai președintelui Putin nu au crezut în justificările oficiale ale celui mai dureros eșec înregistrat de ruși pe frontul ucrainean, de la plecarea lor precipitată din periferia Kievului, în luna martie.

În realitate, chiar rușii sunt cei care au căzut în capcana ucrainenilor, întinsă cu ajutorul americanilor, la capătul unei operațiuni-fulger, devastatoare pentru armata lui Putin. 

Contraatacul a fost lansat în ultimele zile ale lunii august și, la început, s-a axat pe regiunea sudică Herson, care  fusese ocupată de forțele rusești în primele zile ale invaziei. Chiar în momentul în care Moscova și-a redirecționat atenția și trupele în zona atacată, Ucraina a lansat o altă ofensivă, surprinzătoare și extrem de eficientă, în regiunea nord-estică Harkov.

Confruntându-se cu perspectiva ca o mare parte din forțele sale să fie încercuite, Moscova a ordonat, la sfârșitul săptămânii trecute, retragerea trupelor din Harkov.

Rușii, păcăliți de Kiev și Washington

Cu mai bine de o lună în urmă, oficialitățile de la Kiev au început să vorbească intens despre o iminentă contraofensivă ucraineană, sugerându-le rușilor în mod eronat locul acesteia. Atât în public, cât și pe canale neoficiale s-a vorbit despre un contraatac în sud, iar membri ai administrației Biden au contribuit, la rândul lor, la acreditarea acestei teze, care indica drept țintă orașul Herson.

Întăririle rusești – estimate de surse occidentale la 10.000 de oameni – au fost trimise ulterior în sud, pe parcursul a câteva săptămâni. A existat într-adevăr un atac ucrainean în Herson, însă unul a cărui intenție pare să fi fost aceea de a țintui în zonă forțele rusești, în timp ce lovitura reală a fost dată la sute de kilometri în nord. A fost o operațiune de dezinformare de genul acelora de care chiar rușii ar fi putut fi mândri.

Katerina Stepanenko, de la Institutul pentru Studiul Războiului, grup analitic cu sediul la Washington, susține că inducerea în eroare a Moscovei a funcționat.

„Oficialii militari ucraineni au raportat că elemente ale Districtului Militar de Est al rușilor, care au sprijinit anterior operațiunile ofensive spre Sloviansk, s-au redesfășurat în Axa Sudică”, a precizat ea pentru CNN.

„Înlocuitorii lor nu s-au ridicat în mod clar la înălțimea misiunii, fiind un amestec pestriț de voluntari cazaci, unități de voluntari, efective de miliție din republicile separatiste și luptători din «Rosgvardia» («Garda Națională») rusă. Astfel de forțe nu au fost suficiente pentru a apăra o linie de front vastă și complexă”, a adăugat Stepanenko.

Ucrainenii au ales cel mai slab punct din apărarea rusă pentru atacul lor inițial – o zonă controlată de miliția din Lugansk și unități ale Gărzii Naționale. Acestea nu au fost de ajuns pentru un asalt blindat extrem de mobil, care a neutralizat rapid artileria inamică.

Rezultatul contraofensivei declanșate de Kiev a făcut ca, în ultima săptămână, să aibă loc o transformare spectaculoasă pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, care a fost pur și simplu redesenat în numai câteva zile. Armata ucraineană a cucerit nu mai puțin de 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu, mai mult decât au ocupat rușii în decursul tuturor operațiunilor derulate de ei în Ucraina, din aprilie până acum. 

Fracturi logice la nivel oficial 

Ministerul rus al Apărării a încercat să prezinte abandonarea Harkovului ca pe o regrupare planificată către regiunea Donețk. În realitate însă, aceasta complică enorm eforturile armatei ruse.

Până săptămâna aceasta, rușii au putut ataca apărarea ucraineană din Donețk din trei direcții: nord, est și sud. În urma retragerii, axa nordică a dispărut, iar amenințarea la adresa centurii industriale din Sloviansk și din jurul orașului s-a diminuat mult, la fel ca și perspectiva încercuirii apărării ucrainene.

În ajutorul oficialităților de la Moscova, dornice să cosmetizeze înfrângerea, au sărit imediat și figuri proeminente ale propagandei putiniste, care au încercat să prezinte dezastrul militar din ultimele zile ca pe o „operațiune planificată”. 

Prezentatorul de televiziune Vladimir Soloviev a postat un comentariu pe „Telegram”, care susține că „inamicul, crezând într-o avansare ușoară într-un anumit sector al frontului, intră într-o capcană”. „În prezent, unitățile rusești se regrupează în mod intenționat!”, a adăugat el.

Cu tunurile pe Kremlin

Chiar dacă a fost concepută și executată cu brio, contraofensiva ucraineană a reușit și din cauza neajunsurilor armatei lui Putin. În numeroase teritorii din regiunea Harkov, unitățile rusești erau slab organizate și echipate, iar multe dintre acestea au opus o slabă rezistență.

Igor Strelkov, fostul șef al miliției autoproclamatei Republici Populare Donețk, devenit între timp un critic acid al deficiențelor militare rusești, a remarcat slaba pregătire a acestor unități, precum și „prudența excepțională a acțiunilor aviației ruse”. Altfel spus, el a sugerat că unitățile rusești din prima linie au fost lăsate fără suficient sprijin aerian.

Mai multe înregistrări video, precum și relatări locale descriu o retragere haotică a unităților rusești, care au abandonat cantități mari de muniție și echipamente militare.

Cel mai influent – și poate surprinzător – critic public al situației a fost liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a trimis mii de luptători în sprijinul invaziei declanșate de Kremlin. Într-o postare pe „Telegram”, el a declarat că va contacta înalți oficiali din cadrul Ministerului rus al Apărării pentru a-și preciza mesajul. „Este clar că s-au făcut greșeli. Cred că vor trage câteva concluzii!”, a spus el.

Făcând aluzie la o stare de dezordine în cadrul eșaloanelor de comandă ale armatei ruse, Kadîrov a declarat că „dacă Statul Major General al Rusiei nu ar fi vrut să plece, trupele nu s-ar fi retras”, însă soldații ruși „nu au avut o pregătire militară adecvată” și asta i-a determinat să se retragă.

Influenții bloggeri militari din Rusia au fost și mai tranșanți. Zakhar Prilepin, al cărui canal „Telegram” are peste 250.000 de abonați, a repostat un comentariu, care descria evenimentele din Harkov drept „o catastrofă” și un eșec total al serviciilor de informații.

„Acum putem observa rezultatul iresponsabilității criminale a celor care au fost însărcinați cu asta!”, se arată într-o postare, citată de CNN. „Operațiunea militară specială s-a încheiat de mult. Acum există un război în plină desfășurare!”, concluzionează mesajul.

Un alt blogger pro-Putin, care poartă numele de Kholmogorov, a repostat o relatare la fel de dură pe canalul „Telegram”, de pe linia frontului. În esență, acesta acuză autoritățile ruse că și-au abandonat trupele.

„Soldații erau pe jos, cu o mitralieră și un sac. Abandonați de comandament, neștiind drumul, au mers la întâmplare”, se arată în postare.

Autorul său, care se descrie ca fiind un naționalist ortodox rus, spune că, în timp ce ura față de inamic se intensifică, „ura față de guvern și comandament crește și mai mult”. Kholmogorov mai scrie: „Doamne, salvează-i pe soldații ruși de loviturile de pe front, dar mai ales de loviturile pe la spate!”.

O analiză similară a venit de pe canalul „Telegram” al lui Piotr Lundstrem. „În armată NU există aparate de termoviziune, NU există veste antiglonț, NU există echipamente de recunoaștere, NU există comunicații securizate, NU există suficiente elicoptere, NU există truse de prim ajutor!”.

Referindu-se apoi la comemorările din Rusia, din acest weekend, pentru Ziua Moscovei, el a adăugat: „Sărbătoriți a miliarda sărbătoare de genul ăsta. Ce este în neregulă cu voi?”. Sâmbătă, în timp ce deruta armatei ruse continua în nord-estul Ucrainei, Putin inaugura o roată mare la Moscova.

Institutul pentru Studiul Războiului remarcă, de altfel, că „anunțul retragerii a îndepărtat și mai mult de Moscova comunitățile de bloggeri militari și de naționaliști ruși, care susțin viziunea grandioasă a Kremlinului de a cuceri întreaga Ucraină”.

Cu ochii pe Moscova

Este greu de anticipat cum va continuă Kremlinul războiul, după ce a înregistrat cea mai proastă săptămână din întreaga sa campanie militară.

Potrivit oficialităților americane, se pare că armata lui Putin duce lipsă de unități de înaltă calitate. Unele grupuri tactice de batalioane existente au fost reconstituite, iar batalioane de voluntari au fost adunate din întreaga Rusie pentru a forma un al treilea corp de armată. Mai mult, rușii ar duce lipsă de muniții, apelând chiar la Coreea de Nord pentru aprovizionare.

În pofida unei remanieri a Înaltului Comandament, operațiunile terestre ale rușilor par slab organizate, iar comandanții au puțină autonomie de decizie. Ultima săptămână a scos la lumină și probleme de motivație și de conducere.

Deocamdată, este imposibil de știut dacă Kremlinul va dubla eforturile pentru a finaliza operațiunea militară specială sau va începe să caute o soluție negociată.

Prima opțiune pare o sarcină dificilă, având în vedere evenimentele din ultima săptămână. A doua ar fi una umilitoare. A treia opțiune, cea mai probabilă, este ca Rusia să continue atacul său, măcinând frontul centimetru cu centimetru, în timp ce va mai cuceri puțin sau deloc noi teritorii. Putin se confruntă însă acum cu un adversar împins de la spate de ultimele victorii, care va primi în curând noi infuzii de ajutor militar occidental.

 „Este nevoie de o schimbare de abordare a războiului din Ucraina - mobilizarea economiei și a industriei și crearea unui centru de control politic pentru război”.

Mesaj al unui blogger rus care susține războiul

„Anunțul retragerii a îndepărtat și mai mult de Moscova comunitățile de bloggeri militari și de naționaliști ruși, care susțin viziunea grandioasă a Kremlinului de a cuceri întreaga Ucraină”.

Institutul pentru Studiul Războiului

×