x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Funeralii cu 2.000 de participanţi, dar nu funeralii de stat pentru “Doamna de Fier”

Funeralii cu 2.000 de participanţi, dar nu funeralii de stat pentru “Doamna de Fier”

16 Apr 2013   •   19:12
Funeralii cu 2.000 de participanţi, dar nu funeralii de stat pentru “Doamna de Fier”

Funeraliile prevăzute pentru miercuri la Londra pentru fosta şefă a Guvernului britanic Margaret Thatcher se vor desfăşura cu mare pompă, în prezenţa reginei şi cu onoruri militare, având caracter “ceremonial”, dar fără a fi totuşi funeralii de stat.
Fostul prim-ministru, care a decedat la 8 aprilie, va primi onoruri militare în timpul unei ceremonii la catedrala St. Paul.
Manifestaţii ale opozanţilor la adresa politicii sale sunt prevăzute, de asemenea. Cântecul “Ding, Dong, the witch is dead” (“Ding, Dong, vrăjitoarea a murit”), din filmul “Vrăjitorul din Oz”, a devenit imnul lor, ajungând pe locul doi în Top 40 al BBC, scrie The Guardian.

Să te bucuri de moartea cuiva...
Manifestaţii de bucurie au avut loc la Londra, Bristol, Liverpool (vest) sau Glasgow (nord), după anunţarea decesului Domanei de Fier, care a murit în urma unui accident vascular cerebral la 8 aprilie, la vârsta de 87 de ani. 
Câteva sute de opozanţi - inclusiv foşti mineri care au participat la o grevă de un an împotriva Guvernului Thatcher, în anii '80, anarhişti şi studenţi - au "sărbătorit" sâmbătă moartea acesteia, în centrul Londrei, sub un dipozitiv de securitate important. Câteva incidente izolate au fost înregistrate, iar aproximativ 15 persoane au fost arestate, dar atmosfera a rămas "festivă".
Însă Scotland Yard se teme că funeraliile ar putea să le ofere detractorilor lui Thatcher o ultimă ocazie să îşi transmită mesajul de exemplu aruncând cu proiectile asupra sicriului, agitând pancarte sau strigând sloganuri ostile.

Măsuri de securitate
Din cauza temerilor poliţiei că funeraliile vor fi ţinta unor proteste, au fost instituite măsuri drastice de securitate. Poliţiştii cercetează reţelele sociale, forumurile Internet şi mesageria telefoanelor mobile pentru a găsi urme ale comploturilor pentru perturbarea ceremoniei.
Planurile de securitate pentru înmormântare, la care este aşteptată şi Regina, vor costa 10 milioane de lire sterline (11,7 milioane de euro), au demarat cu mai bine de trei ani în urmă, şi unii experţi ai serviciului de informaţii au avertizat că poliţia ar putea să facă “arestări preventive”  înainte de tulburări, aşa cum s-a întâmplat la Nunta Regală din 2011, când zeci de oameni au fost arestaţi, notează şi The Independent.

Dorinţele fostului premier
“Dorinţa dnei Thatcher a fost ca forţele armate să poată participa la ceremonie, aşa că acestea vor juca un rol-cheie”, a explicat Downing Street.
Aproape 700 de militari vor participa la ceremonia al cărei serviciu funebru se va derula la catedrala Saint Paul, în faţa a aproape 2000 de invitaţi, între care Regina Elisabeta a II-a şi numeroase personalităţi politice internaţionale. Prezenţa Reginei constituie o premieră de la funeraliile lui Winston Churchill, din 1965.
Slujba va fi transmisă la televizor, dar publicul va putea asista şi direct la procesiunea ce va avea loc între o capelă din secolul al XIII-lea a Palatului Westminster, sediul Parlamentului, unde va fi depus sicriul în ajunul funeraliilor, şi catedrala St. Paul. Străzile vor fi închise circulaţiei pentru ceremonie.

Procesiune
Miercuri, în ziua funeraliilor, sicriul acoperit cu drapelul britanic va fi transportat mai întâi cu un dric la biserica St. Clement Danes, capela forţelor aeriene britanice, aflată în centrul Londrei. La biserică, sicriul va fi aşezat pe un afet de tun şi tras de şase cai negri ai artileriei regale. Muzicieni din corpul marinei regale vor interpreta marşuri funebre compuse de Chopin, Beethoven şi Mendelssohn.
Ulterior, sicriul va ajunge în procesiune la catedrala St. Paul, unde primii invitaţi se vor putea instala încă de la ora 09.00 /08.00 GMT/, încadraţi de două şiruri de militari interarme. Din Turnul Londrei vor fi trase apoi 19 salve de tun, însă nu va avea loc o paradă aeriană, conform voinţei Doamnei de Fier.
Momentul în care sicriul ajunge la catedrală, în jurul orei 11.00 (10.00 GMT), după o procesiune de 19 minute, va fi marcat de o bătaie de clopot, iar la intrarea în lăcaşul religios acesta va fi însoţit de militari care au luat parte la războiul din Malvine.
Corpul neînsufleţit al dnei Margaret Thatcher nu va fi expus, aşa cum a dorit fostul premier.
“Va fi un omagiu pe meritul unui mare prim-ministru”, a spus actual şef al Executivului britanic, David Cameron, care va asista la slujba religioasă împreună cu toţi foştii premieri. Cameron va da citire unui fragment din Evanghelia după Ioan, respectând astfel iarăşi una dintre ultimele dorinţe ale dnei Thatcher, care nu a vrut discursuri politice, potrivit Daily Telegraph.

Instrucţiuni
Defuncta a lăsat instrucţiuni detaliate privind desfăşurarea funeraliilor, a aflat cotidianul britanic, care menţionează îndeosebi alegerea imnurilor patriotice şi a textelor religioase. Nepoata dnei Thatcher Amanda va citi de asemenea un fragment din Evanghelie. Incinerarea se va derula în cadru restrâns.
Pe pagina de internet a Downing Street va fi deschisă o carte de condoleanţe. Familia a solicitat să nu se aducă flori, ci mai bine să se facă donaţii către un spital.

Niciun preşedinte american
Delegaţia americană care va merge la funeraliile lui Margaret Thatcher nu va include niciun fost preşedinte al Statelor Unite chiar dacă toţi cei care sunt în viaţă au fost invitaţi, a anunţat Casa Albă luni, relatează AFP.   Delegaţia va fi condusă de doi foşti secretari de Stat, George Shultz (1982-1989) şi James Baker (1989-1993). Louis Susman, fost ambasador la Londra, care tocmai a părăsit postul, şi Barbara Stephenson, actualul însărcinat cu afaceri la Londra, vor fi, de asemenea, prezenţi. 
În schimb, niciunul dintre foştii preşedinţi americani care sunt în viaţă - Jimmy Carter, George Bush, Bill Clinton şi George W. Bush - nu va merge la funeraliile Doamnei de Fier care vor avea loc miercuri la Londra.  Fosta Primă Doamnă Nancy Reagan, al cărei soţ a avut o relaţie foarte strânsă cu Margaret Thatcher, nu va fi nici ea prezentă la ceremonie.
Big Ben, aşa cum este adesea numit turnul cu ceas din Westminster, va fi oprit pe durata ceremoniei de înmormântare a fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher, la iniţiativa unor membri ai Parlamentului britanic, relatează Sky News.

×
Subiecte în articol: margaret thatcher