x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Furtuna tropicală Isaac se transformă astăzi în uragan şi ameninţă Florida. Statul american a declarat stare de urgenţă (VIDEO)

Furtuna tropicală Isaac se transformă astăzi în uragan şi ameninţă Florida. Statul american a declarat stare de urgenţă (VIDEO)

26 Aug 2012   •   09:45
Furtuna tropicală Isaac se transformă astăzi în uragan şi ameninţă Florida. Statul american a declarat stare de urgenţă (VIDEO)

Furtuna tropicala Isaac, care urmeaza sa se transforme in uragan duminica si care a ucis patru persoane in Haiti, avanseaza rapid in directia statului american Florida.

Cu rafale de vant care atingeau 95 de kilometri pe ora, furtuna a parasit zona Haiti si a traversat Cuba sambata noaptea, a anuntat Centrul american de supraveghere a uraganelor (NHC), apreciind ca probabil aceasta va atinge Florida in urmatoarele 24 de ore.

O alerta de uragan a fost decretara pentru arhipelagul Keys din Florida, dar si pentru anumite alte zone din acest stat din sud-vestul Statelor Unite, potrivit AFP, citata de Mediafax.

Duminica dimineata, furtuna tropicala Isaac se afla la aproximativ 545 de kilometri est-sud-est de Key West (Florida) si se deplasa catre nord-vest cu o viteza de aproximativ 28 de kilometri pe ora, furtuna urmand sa se intensifice in urmatoarele 48 de ore, a anuntat NHC.

O fata, in varsta de opt ani a fost ucisa in urma prabusirii unui perete al locuintei, iar o femeie, in varsta de 51 de ani, a murit zdrobita de acoperisul casei, a declarat pentru AFP Protectia Civila. In plus, aproximativ 5.000 de persoane si 18 tabere de refugiati in urma cutremurului din 2010 au fost evacuate, a precizat aceeasi sursa.

Presedintele tarii, Michel Martelly, care si-a anulat o vizita in Japonia, a sugerat sa "se profite de ocazie pentru a se vedea daca nu cumva oamenii pot fi retrasi definitiv din tabere". De asemenea, el a deplans faptul ca in Haiti au ajuns doar doua miliarde de dolari, dintr-un ajutor promis in urma cutremurului, in valoare totala de 13 miliarde de dolari.

La trecerea furtunii tropicale Isaac peste Haiti, aproximativ 300 de case au fost avariate, iar alte 20 de case au fost distruse intr-un sat de langa Port-au-Prince, a anuntat un parlamentar.

Victimele cutremurului din 2010, care traiesc in tabere, sunt cele mai expuse unor riscuri. "In lipsa unui sistem de canalizare si a unor locuinte stabile, ploile puternice si rafalele de vant pot crea probleme mult mai importante, ca de exemplu boli si o contaminare a apei", a declarat Jean-Claude Mukadi, directorul asociatiei umanitare World Vision Haïti.

×