x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe G7 avertizează China: Sprijinul acordat de Rusiei „permite" războiul din Ucraina

G7 avertizează China: Sprijinul acordat de Rusiei „permite" războiul din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    15 Iun 2024   •   22:00
G7 avertizează China: Sprijinul acordat de Rusiei „permite" războiul din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Sprijinul acordat de China Rusiei „permite" războiul acesteia în Ucraina, au avertizat liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-o înăsprire a tonului la adresa Beijingului.

Avertismentul dur, lansat la finalul summit-ului anual al Grupului celor Șapte (G7) din Italia, vine în contextul în care Statele Unite își intensifică eforturile diplomatice pentru a convinge Europa să adopte o poziție mai dură față de China în legătură cu rolul acesteia în sprijinirea complexului militar-industrial al Rusiei.

„Sprijinul continuu al Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei permite Rusiei să își mențină războiul ilegal din Ucraina și are implicații semnificative și extinse în materie de securitate", au declarat liderii G7 într-un comunicat citat de CNN.

„Facem apel la China să înceteze transferul de materiale cu dublă utilizare, inclusiv componente și echipamente de armament, care sunt intrări pentru sectorul de apărare al Rusiei."

Liderii au amenințat, de asemenea, cu noi acțiuni, inclusiv sancțiuni, pentru a pedepsi entitățile chineze despre care spun că ajută Rusia să eludeze embargourile occidentale.

„Vom continua să luăm măsuri împotriva entităților din China și din țări terțe care sprijină material mașina de război a Rusiei, inclusiv instituții financiare, în conformitate cu sistemele noastre juridice, și alte entități din China care facilitează achiziționarea de către Rusia de articole pentru baza sa industrială de apărare", se arată în declarația comună, care promite „măsuri restrictive pentru a preveni abuzurile și a restricționa accesul la sistemele noastre financiare".

Oficialii americani au acuzat China că ajută Rusia să extindă producția militară, inclusiv prin exporturi precum semiconductori, materiale și mașini-unelte despre care spun că permit Moscovei să crească producția de tancuri, muniții și vehicule blindate.

Beijingul a respins acuzațiile, afirmând că nu a furnizat arme niciuneia dintre părți și că menține controale stricte ale exporturilor de bunuri cu dublă utilizare.

Statele Unite și Uniunea Europeană au aplicat deja sancțiuni companiilor chineze, iar săptămâna aceasta, SUA au impus noi sancțiuni împotriva firmelor cu sediul în China care furnizează semiconductori Rusiei.

„China nu furnizează arme, ci capacitatea de a produce aceste arme și tehnologia disponibilă pentru a face acest lucru", a declarat joi președintele SUA, Joe Biden, în cadrul summitului. „Așa că, de fapt, ajută Rusia".

×
Subiecte în articol: China g7 sua