x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaddafi, către Rai

Gaddafi, către Rai

de Sînziana Stancu    |    29 Mar 2011   •   19:53
Gaddafi, către Rai
Sursa foto: Youssef Boudlal/Reuters

158780-reutersyoussef-boudlal-2011-03-28t213955z-1110420211-gm1e73t0cxp01-rtrmadp-3-libya.jpgRoma s-a oferit să mijlocească o încetare a focului în Libia şi, în acelaşi timp, să negocieze cu una dintre ţările africane primirea lui  Muamar Ga­d­da­fi dacă el va pleca de bunăvoie de la putere, unde stă de 41 de ani. „Ga­d­d­afi trebuie să înţeleagă că ar face un act de curaj dacă ar spune, de pildă, aşa: «Înţeleg că trebuie să plec». Spe­răm ca Uniunea Africană să ne facă la rândul său o ofertă concretă şi vala­bi­lă în acest sens”, afirma ieri minis­trul de Externe italian, Franco Fratti­ni, citat de presa britanică şi de nu­me­roase agenţii internaţionale de presă.

Declaraţiile lui Frattini au fost făcute în contextul în care nu numai presiunile diplomatice, ci şi cele mi­li­tare asupra reprezentantului re­gi­mului de la Tripoli s-au intensificat recent, iar  Londra a organizat ieri o conferinţă internaţională consacrată viitorului Libiei după Gaddafi. În afară de aproximativ 40 de miniştri de Externe din diferite ţări, între care şi secretarul de stat american Hillary Clinton, la reuniune au participat şi secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, şi reprezentanţi ai statelor arabe şi ai Uniunii Africane.

La conferinţa pentru viitorul Li­biei a fost prezentat un acord comun pri­vind stingerea grabnică a conflic­tu­lui din Libia, ce constă în încetarea ime­diată a focului, exilul lui Gaddafi şi un calendar de negocieri pentru vii­torul ţării între liderii tribali şi cei ai opoziţiei libiene. De altfel, într-un co­municat comun difuzat ieri, pre­şedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi pre­mierul britanic, David Cameron, le-au lansat partizanilor Colonelului mesajul „să îl părăsească până nu va fi prea târziu”. Sarkozy şi Cameron au pledat pentru un rol de con­du­că­tor al Consiliului Naţional de  Tran­zi­ţie (CNLT) într-un viitor „dialog po­litic naţional”, în vederea des­fă­şu­rării unor alegeri libere.

Înaintea conferinţei, Londra şi Washingtonul se declaraseră dispuse să accepte varianta unui plan conform căruia Gaddafi să plece de bu­nă­voie în exil, într-o ţară de unde nu ar putea fi extrădat conform le­gislaţiei internaţionale şi să scape astfel de a fi judecat ca un criminal de război, de o instanţă internaţională, iar Libia să-şi continue drumul său în libertate. De asemenea, din surse oficiale americane s-a aflat că în următoarele zile Washingtonul îl va trimite ca emisar în fieful insurgenţilor, în Benghazi, pe diplomatul Chris Steven, pen­tru a discuta cu liderii insurecţiei li­biene. La rândul său, Hillary Clinton a avut ieri la Londra o întâlnire cu emi­sarul „rebelilor” libieni, Mahmud Ji­bril, cu care se întâlnise şi mai înain­te la Paris, la reuniunea Grupului de Contact. În mijlocul tuturor acestor eforturi diplomatice, ministrul de Externe britanic, William Hague, a tras concluzia că libienilor le stă, până la urmă, în putere să decidă soarta ţării lor. „Noi nu vom controla situaţia cu forţa”, a adăugat Hague.

600 de milioane $ pe săptămână
Intervenţia armată în Libia a scos din buzunarul de „rezerve pentru misiuni neprevăzute” al Penta­go­nu­lui 600 de milioane de dolari în prima săptămână, informează ABC News în pagina online. În „preţ” au intrat, între altele, ra­che­tele de croazieră Tomahawk, bombele teleghidate de mare pre­cizie, combustibilul navelor şi submarinelor militare, precum avionul de luptă F-15E ce s-a pră­buşit în timpul misiunii. Dar ar pu­tea fi necesare fonduri suplimentare, pe care Casa Albă va trebui să le solicite Congresului. Oba­ma a fost deja criticat în Dea­lul Capitoliului că nu avea autoritate constituţională pentru a angaja SUA în Libia, nemai­vor­bind despre temerile exprimate privind efectul  cheltuielilor cu aceste operaţiuni asupra deficitului şi aşa mare al bugetului federal.

×
Subiecte în articol: externe