Unda de şoc de după atentatele de marţi începe să destabilizeze Guvernul belgian. Ies la iveală bâlbe după bâlbe de care celula teroristă din Bruxelles a profitat pentru a-şi duce la îndeplinire planurile. Turcia îl reţinuse şi extrădase de două ori pe unul dintre atacatorii kamikaze de la aeroport. Autorităţile au ignorat şi avertismentele lansate de UE într-un raport din februarie. Acum, doi miniştri şi-au prezentat demisiile.
După atacurile cu bombă de la Bruxelles, preşedintele Turciei a lansat miercuri bomba politică la adresa Belgiei. A spus, în conferinţa de presă în care îl avea alături pe preşedintele României, că autorităţile turce l-au reţinut de două ori pe Ibrahim El Bakraoui, unul dintre cei doi atacatori kamikaze de la aeroportul din Bruxelles. În iunie 2015 l-au arestat în oraşul Gaziantep, aproape de graniţa cu Siria, apoi l-au expulzat. „Această expulzare a fost adusă la cunoştinţa autorităţilor belgiene printr-o notă la data de 15 iulie 2015. Numai că autorităţile belgiene l-au pus în libertate pe acest terorist. Deşi le-am avertizat că individul este un terorist străin, autorităţile belgiene l-au eliberat pe motiv că nu i-au găsit legături cu terorismul”, a spus preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan. Revenit în Europa, El Bakraoui a fost luat la întrebări şi de autorităţile olandeze. Nici lor nu li s-a părut că ar fi periculos, aşa că belgianul s-a întors în Turcia, în data de 11 august. De data aceasta a intrat prin Antalya. A fost expulzat din nou, două săptămâni mai târziu. Şi, din nou, autorităţile belgiene l-au lăsat liber. Asta deşi Ibrahim El Bakraoui era eliberat condiţionat pentru un atac armat comis în 2010 şi ar fi trebuit retrimis în închisoare pentru că nu respectase termenii eliberării condiţionate. Confruntat cu toate aceste detalii, ministrul belgian al Justiţiei a spus doar că „din datele de la Parchet, Turcia l-a trimis prima dată pe El Bakraoui în Olanda, nu în Belgia. Şi nu a fost o extrădare, ci o expulzare. Nouă, individul ne era cunoscut pentru infracţiuni de drept comun, nu pentru terorism”, potrivit publicaţiei Derniere Heure.
O altă dezvăluire legată de lacunele de securitate din Belgia vine de la cotidianul britanic The Telegraph. Ziarul publică un raport al Uniunii Europene adresat, în februarie, autorităţilor de la Bruxelles. În document se arată că la aeroporturile din Bruxelles sistemul de securitate are mari scăpări şi că ţara nu combate eficient fenomenul jihadiştilor europeni care se înrolează în rândurile Statului Islamic. „Verificarea persoanelor care vin din zone cu risc ridicat trebuie intensificată”, se arată în raport.
Autorităţile belgiene caută acum doi suspecți în legătură cu atentatele de marţi. Unul este bărbatul care a plasat la aeroport o geantă ce conţinea o bombă şi care a plecat înainte ce dispozitivul să explodeze. Al doilea suspect este un bărbat care, după cele mai recente informaţii, ar fi fost alături de Khalid El Bahraoui, atacatorul de la metrou. Ambii suspecţi sunt neidentificaţi.
Joi, ministrul Justiţiei şi cel al Internelor şi-au înaintat demisiile. Premierul Charles Michel nu le-a acceptat. O comisie parlamentară va ancheta gafele de securitate care ar fi contribuit la succesul misiunii teroriştilor.