x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gangele nu poate fi considerat o "entitate vie", a decis Curtea Supremă din India

Gangele nu poate fi considerat o "entitate vie", a decis Curtea Supremă din India

07 Iul 2017   •   20:04
 Gangele nu poate fi considerat o "entitate vie", a decis Curtea Supremă din India

Fluviul sacru Gange şi afluentul său Yamuna nu pot fi considerate "entităţi vii", a decis vineri Curtea supremă din India, anulând o precedentă decizie a justiţiei, relatează AFP. 

În luna martie, înalta curte din statul himalayan Uttrakhand a decretat că cele două cursuri de apă unde hinduşii practică abluţiuni vor fi considerate "entităţi vii având statutul de persoane morale" şi drepturi aferente. 

Această decizie, care era dictată de dorinţa de a proteja cele două cursuri deja foarte poluate, le permitea cetăţenilor să sesizeze justiţia în numele celor două cursuri de apă sfinte. Trei înalţi responsabili ai guvernului au fost numiţi gardieni ai acestor cursuri de apă. 

Statul Uttrakhand a făcut însă apel la Curtea Supremă, afirmând că noul statut al acestor cursuri de apă nu este "viabil" din punct de vedere juridic. 

În plângerea sa, statul Uttrakhand remarca faptul că verdictul în cauză nu specifica dacă gardienii fluviului sau statul federal indian vor fi consideraţi responsabili în cazul în care victimele inundaţiilor ar solicita despăgubiri. 

Autorul petiţiei care s-a aflat la originea deciziei înaltei curţi din Uttrakhand, Mohammad Saleem, va face apel, a declarat avocatul său. 

Apele Gangelui, în care pelerinii hinduşi îşi practică ritualurile tradiţionale şi aruncă cenuşa celor apropiaţi, sunt poluate de deşeuri industriale şi de apele reziduale. 

În luna aprilie, Curtea supremă a acordat gheţarilor himalayeni, lacurilor şi pădurilor din acest stat muntos statutul de "persoană juridică", pentru a lupta împotriva distrugerii mediului.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: gange india