x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Garanții individuale pentru NATO

Garanții individuale pentru NATO

de Şerban Mihăilă    |    01 Iun 2016   •   17:25
Garanții individuale pentru NATO
Sursa foto: ZURAB KURTSIKIDZE/EPA

Cu numai o lună înaintea summitului NATO de la Varșovia, relațiile dintre Alianța Nord-Atlantică și Rusia traversează o criză fără precedent. NATO avertizează asupra iminenței unui atac rusesc contra unui stat aliat, iar Moscova amenință țările din flancul estic.

Pericolul provocat de politica beligerantă a Kremlinului este cât se poate de real și serios, iar organizația militară transatlantică “nu are altă opțiune decât să considere eventualitatea unei acțiuni agresive a Rusiei împotriva unui membru al Alianței drept o amenințare potențială și să adopte răspunsuri adecvate și proporționale”, se arată în declarația adoptată la sfârșitul reuniunii Adunării Parlamentare a NATO, de la Tirana, la care au participat 250 de parlamentari din 28 de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice. Documentul îi îndeamnă pe aliați să ofere garanții militare statelor membre, în special celor din flancul estic al NATO, care consideră că securitatea lor este amenințată, după numeroasele avertismente primite în ultimele luni din partea Moscovei. Ultimul dintre acestea a fost formulat la sfârșitul săptămânii trecute, când președintele Vladimir Putin a nominalizat România și Polonia drept ținte militare prioritare ale Rusiei, deoarece găzduiesc elemente ale scutului american anti-rachetă. Avertismentul lui Putin a primit un răspuns imediat: aflat într-o vizită oficială la Varșovia, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat, luni, că  trupe suplimentare ale NATO  vor fi desfășurate în curând în Polonia.

Neoficial, în plin Război Rece

Deși evită să recunoască oficial că relațiile dintre NATO și Rusia au intrat într-un nou “Război Rece”, liderii celor două tabere au întrerupt orice formă de cooperare după anexarea Crimeii de către Rusia și intervenția militară mascată a Kremlinului în estul Ucrainei. Suplimentarea trupelor NATO din Polonia face parte dintr-un plan amplu, ce va fi oficializat la summitul Alianței, din luna iulie, și care a declanșat la Kremlin proteste violente. Noua strategie a NATO, care va fi dezbătută în timpul reuniunii de la Varșovia, constă în desfășurarea de contingente permanente mai mari de-a lungul flancului estic al NATO, mai exact în amplasarea a patru batalioane în cele trei state baltice și în Polonia.

Comandanții alianței au avertizat că forța de reacție a rapidă a NATO e carne de tun pentru rachetele rusești și este necesară desfășurarea de trupe suplimentare în Est

 

 

×