x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gard pe granita - preturi promotionale, de la 2.611 euro/km

Gard pe granita - preturi promotionale, de la 2.611 euro/km

de Dan Constantin    |    16 Sep 2015   •   11:34
Gard pe granita - preturi promotionale, de la 2.611 euro/km
Sursa foto: Foto: MTI

Ungurii se specializeaza intru-un gen de constructii cu cerere exploziva in ultimele saptamani.

Companiile din tara vecina si mai putin prietenoasa au reusit sa devina campionii Europei la ridicat garduri pe granita. Rapid sigur si ieftin - iata caracteristicile prin care constructorii din Ungaria se impun pe piata gardurilor intinse ca o tenie uriasa in fata valului de populatii migratoare.

Pe o lungime de zeci de kilometri, in timp record, a fost montat un zid din plasa de sarma, protejat in avanpost cu valuri de sarma ghimpata in care refugiatii isi lasa pieile si halci de carne.

Radamentul este garantat - salbaticii retin ca indemnul de la Marasesti - PE AICI NU SE TRECE - a fost tradus dupa o suta de ani si aplicat de adversarii de atunci ai romanilor.

Pretul de cost al lucrarii este minim. Un calcul dupa preturile afisate la plasa de sarma, teva de otel profil patrat,sarma ghimpata livrata in rulouri, materialele de baza, toate adunate, dau 2.611 euro. Costul se refera la un gard de un kilometru cu o inaltime de 3 metri, cu stalpi de sustinere plantati din 10 in 10 metri.

Manopera se calculeaza separat si depinde de relieful si conditiile de amplasare. In oferta nu sunt incluse si conditii de calitate suplimentare care pot urca sensibil costul. De pilda montarea in beton a stalpilor sau prinderi de rulouri de sarma ghimpata si pe coronament. Aceastea, fara manopera, pot dubla pretul estimat.

De asemenea, constructorii pot cere pentru urgente - executie in timp de noapte, locuri izolate, periculozitate - sporuri care duc costul unui km de gard la 10.000 de euro.

Constructorii din Ungaria pastreaza discretia asupra devizului lucrarii comandate de Guvernul de la Budapesta. Costul de proiectare a fost redus pentru ca metoda brevetata la Zidul Berlinului un mai este protejata de drepturile intelectuale deoarece proprietari i- RDG si URSS au disparut.

×