x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Garduri la frontiere: Ungaria acuză Uniunea Europeană de 'ipocrizie'

Garduri la frontiere: Ungaria acuză Uniunea Europeană de 'ipocrizie'

13 Noi 2015   •   20:01
Garduri la frontiere: Ungaria acuză Uniunea Europeană de 'ipocrizie'
Sursa foto: Foto: Kelemen Zoltán Gergely/MTI/MTVA

Ungaria a acuzat vineri Uniunea Europeană de 'ipocrizie' după începerea construcţiei în mai multe ţări din UE a unor garduri la frontiere pentru controlul afluxului de migranţi şi refugiaţi, în condiţiile în care Budapesta a fost aspru criticată pentru aceeaşi măsură, relatează AFP.

'Nu amuză pe nimeni să construiască un gard la frontieră. Nu am făcut acest lucru pentru plăcerea noastră. Dar a trebuit să ne apărăm pentru că nu a existat nicio soluţie europeană comună", a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, vineri, la Praga.

Szijjarto s-a pronunţat în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sfârşitul unei reuniuni a miniştrilor de externe din grupul V4 (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia) şi din alte câteva ţări europene.

Slovenia a început miercuri să ridice un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Croaţia, în timp ce Austria a anunţat vineri că va ridica un gard cu o lungime de 3,7 kilometri la frontiera sa cu Slovenia.

'Am fost văzuţi ca nişte fascişti şi dictatori, drept cineva ale cărui valori nu erau conforme cu cele ale UE', a insistat şeful diplomaţiei ungare. 'Şi acum mă uit la ţările vecine. Ce fac ele? Ridică 'obstacole tehnice' la frontiere. Însă ce înseamnă asta, obstacole tehnice? Înseamnă garduri şi sârmă ghimpată', a mai spus el.

'Este doar ipocrizie', a spus Szijjarto, adăugând că 'Ungaria este până în prezent singura ţară care a putut să oprească cu succes acest aflux'.

Declaraţiile sale l-au înfuriat însă pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care, în prezenţa jurnaliştilor, l-a întrebat pe ministrul ungar dacă 'este un succes că nimeni nu mai merge în Ungaria?'.

'Definiţia mea de succes este să reuşim să rezolvăm această problemă. Şi pentru a rezolva această problemă, noi trebuie să lucrăm împreună ca europeni', a mai spus Timmermans.

×
Subiecte în articol: migranti imigranti garduri la frontiere