x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe George Clooney, în război cu Viktor Orban

George Clooney, în război cu Viktor Orban

24 Noi 2020   •   21:51
George Clooney, în război cu Viktor Orban

Guvernul Ungariei a ripostat, după ce actorul american George Clooney l-a descris pe premierul ungar, Viktor Orban, drept un exemplu al furiei şi al urii din lumea întreagă, care ar putea alimenta un viitor distopic, relatează Reuters. Budapesta a calificat declaraţiile starului american drept „prosteşti”.

Comentând cel mai recent film al său, „Midnight Sky”, în care joacă rolul unui om de ştiinţă ce trăieşte într-o lume post-apocaliptică, Clooney a declarat pentru publicația GQ: „Nu ne aflam la mijlocul unei pandemii atunci când se întâmplă evenimentele din film, dar există totuşi toate celelalte elemente, mai exact acele elemente care vorbesc despre cât de multă ură şi furie resimţim cu toţii în acest moment al istoriei noastre, în întreaga lume - uitaţi-vă la Bolsonaro din Brazilia sau la Orban din Ungaria”.
 

Orban, aflat la putere de peste un deceniu, a instituit un regim autointitulat iliberal, bazat pe un stat centralizat, o elită de afaceri loială şi o ideologie guvernamentală naţionalistă.

Aflat în plin război cu Uniunea Europeană pentru erodarea statului de drept şi a libertăţilor civile din Ungaria, Orban şi aliaţii săi din Polonia luptă contra noilor regulamente europene de consolidare a standardelor democratice, mai relatează Reuters.

Invitat de televiziunea de stat ungară să comenteze declaraţiile făcute de Clooney, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Budapesta, Ors Farkas, a spus că actorul a preluat mesajul pro-imigraţie al miliardarului american de origine maghiară George Soros, promotor al „societăţilor deschise” şi vechi adversar al lui Orban.

Cuvintele rostite de Clooney sunt „prosteşti”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Tamas Menczer, într-un mesaj publicat pe Facebook.

De cealaltă parte, prin intermediul agentului său de presă, starul american a transmis un comunicat site-ului ungar de ştiri Telex.hu, luni seară, în care a spus că „maşina de propagandă a lui Orban minte” şi că s-a întâlnit cu Soros o singură dată.
 

×
Subiecte în articol: Viktor Orban