x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe George W. Bush, despre atentatele din 11 septembrie 2001: "Prima mea reacţie a fost furia. Cine naiba să ne facă asta?" (VIDEO)

George W. Bush, despre atentatele din 11 septembrie 2001: "Prima mea reacţie a fost furia. Cine naiba să ne facă asta?" (VIDEO)

11 Sep 2012   •   06:18
George W. Bush, despre atentatele din 11 septembrie 2001: "Prima mea reacţie a fost furia. Cine naiba să ne facă asta?" (VIDEO)

Anul trecut, fostul presedinte american George W. Bush a acordat un interviu in premiera postului de televiziune National Geographic. Fostul presedinte a povestit pentru prima oara cum a trait ziua de 11 septembrie 2001. Interviul a fost realizat la scurt timp dupa ce Osama bin Laden a fost ucis, la aproape zece ani de la atacurile din 11 septembrie 2001.

"Eram in Florida, in cadrul unei etape din reforma invatamantului. La 6.30, am iesit din hotel, la alergat. Apoi, m-am indreptat catre o scoala unde trebuia sa ma intalnesc cu elevii", incepe Bush interviu. Odata ajuns aici, totul s-a schimbat sau, mai bine zis, trebuia sa se schimbe.

"Inainte sa intru in clasa, am fost informat ca un avion a intrat intr-unul dintre Turnurile Gemene. Primul meu gand a fost ca este un avion usor, care a avut un accident din cauza vremii rele sau a pilotului. Le-am zis oamenilor mei sa se ocupe de acest incident, dupa care am intrat in clasa", povesteste Bush.

"Am simtit o prezenta in spatele meu", isi aminteste Bush. Andrew Card, pe atunci secretarul insarcinat cu transportul, a intrat in clasa si i-a spus presedintelui: "Al doilea avion a lovit World Trade Center. America este atacata".

"Prima mea reactie a fost furia. Cine naiba sa ne faca asta?", spune Bush, care totusi a decis sa ramana in clasa si sa citeasca alaturi de copii. "Presa a inceput sa primeasca telefoane, toti stiau si toti ochii erau pe mine. Asa ca am decis sa nu ma grabesc. Am vrut sa-i apar pe copii, sa-mi pastrez calmul", rememoreaza Bush.



Intr-un final, presedintele a iesit din clasa, a inceput sa dea telefoane si a urmarit imaginile difuzate de televiziuni. "Eram oripilat, dar, spre deosebire de ceilalti, aveam un job: sa propag calmul", spune Bush. Astfel ca a decis sa tina o conferinta ad-hoc, intr-o sala de clasa, in fata parintilor. Discursul in care presedintele le spunea acestora ca America este atacata a fost curmat brusc de Serviciile Secrete. "M-au luat pe sus", spune Bush.

Departamentul de aparare decisese ca presedintele nu este in siguranta la sol, astfel ca Bush si stafful au fost directionati catre Air Force One. In drum spre avion, presedintele a luat legatura cu secretarul de stat Condolezza Rice si cu vicepresedintele Dick Cheney, care constituisera deja o celula de criza. "Condolezza mi-a spus ca un al treilea avion a lovit Pentagonul. Atunci m-am gandit: primul avion putea fi un accident, al doilea a fost un atac, iar al treilea - o declaratie de razboi", isi aminteste Bush.

"Spre Washington, am simtit avionul inclinandu-se. Mi-am dat seama ca nu mergeam la Washington, ci intr-un loc secret. Serviciile secrete considerau ca e riscant sa ma intorc intr-un oras care tocmai fusese atacat", spune Bush. "In Air Force One, am decis ca armata sa traga in toate avioanele care nu reveneau la sol. Am hotarat ca asta e solutia ideala de a proteja tara", spune Bush.

Nu peste multa vreme, Bush a fost informat ca un al patrulea avion s-a prabusit pe un camp din Pennsylvania. "Cand am auzit, credeam ca s-a intamplat asta datorita ordinului meu. Dar am aflat ca era vorba despre un act de eroism. Nu stii cum se conduce o tara in razboi pana nu faci lucrul acesta. In campania electorala, nu am sustinut ca stiu cum sa fac acest lucru. Pana pe 11 septembrie 2001, m-am concentrat mai mult pe problemele interne. Nu am vrut niciodata sa conduc SUA intr-un razboi", isi reaminteste presedintele.

Air Force One a aterizat in Louisiana, un loc considerat sigur de CIA. "Daca as fi patit ceva, era o mare victorie pentru teroristi: ar fi reusit sa-l ucida pe presedintele Americii, pe timp de razboi", continua fostul presedinte.

"Serviciile Secrete considerau ca este cel mai sigur loc, era un buncar in care am tinut o videoconferinta cu seful CIA. ", isi aminteste Bush. Totusi, gandul presedintelui zbura deja catre alt speech: "Voiam sa ma intorc acasa (n.r. la Washington), nu ma puteam adresa natiunii dintr-un buncar, nu voiam sa dau satisfactie inamicului. Trebuia sa vorbesc din Biroul Oval".

"Cand am coborat din Air Force One si m-am urcat in elicopterul care ma ducea la Casa Alba, am vazut fum ridicandu-se din Pentagon. Eram furios, dar am decis sa nu declar razboi in acea seara (n.r. l-a declarat la patru zile distanta)", spune Bush. Totusi, presedintele spune despre discursul sau din Biroul Oval: "A fost exact ca o declaratie de razboi, doar ca nu am declarat razboi".

Presedintele a povestit, in premiera, ca, in noaptea dinspre 11 spre 12 septembrie, a crezut ca si Casa Alba este atacata. "M-am trezit din somn si am auzit o respiratie sacadata. Era unul dintre angajatii de la Casa Alba, care mi-a spus ca suntem atacati. Am luat-o pe Laura (n.r. sotia), am luat cainele si ne-am ascuns", isi aminteste Bush.

Fusese o alarma falsa. "Un avion de vanatoare din flota noastra a zburat pe deasupra Casei Albe, dar semnalul sau a fost interpretat gresit si s-a crezut ca este inamic", explica fostul presedinte.

La finalul interviului, Bush si-a amintit ziua de 1 mai 2011, cand a fost sunat de succesorul sau, Barack Obama, care i-a spus ca Osama bin Laden a fost ucis. "I-am fost recunoscator, dar n-am simtit bucurie. 11 septembrie e o zi marcata in calendar, nu o vom uita niciodata", a mai spus Bush.

×