x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Georgia: Manifestaţii ale opoziţiei contra preşedintelui Saakaşvili.

Georgia: Manifestaţii ale opoziţiei contra preşedintelui Saakaşvili.

de Marina Constantinoiu    |    23 Mai 2011   •   10:48

Cateva sute de militanti ai opozitiei s-au adunat, luni, la Tbilissi, in cea de-a treia zi consecutiv de manifestatii pentru solicitarea presedintelui georgian Mihail Saakasvili, a doua zi dupa ce au avut loc confruntari intre militanti si politie, relateaza AFP.

Circa 300 de manifestanti si-au petrecut noaptea in fata sediului televiziunii georgiene si multi dintre ei erau inarmati cu bastoane, potrivit unui jurnalist al AFP. Opozitia cere plecarea de la putere a presedintelui Saakasvili, acuzat de autoritarism. Mandatul sau se incheie in 2013, dar nu mai poate candida pentru un altul.

"N-o sa mai dureze mult pana cand va fi indepartat de la putere Saakasvili, in ciuda slabei mobilizari populare', a afirmat Nino Burdjanadze, fosta presedinta a Parlamentului si una dintre figurile marcante ale Revolutiei Trandafirului, care l-a adus la putere pe Saakasvili in 2003, trecuta in opozitie. "Ne luptam pentru democratie si impotriva neobolsevismului", a declarat ea pentru AFP, adaugand ca aceasta manifestatie este o lupta decisiva.

Duminica, politia a facut uz de gaze lacrimogene si a folosit gloante din cauciuc contra manifestantilor, explicand ca politistii au fost atacatiu de oponentii regimului politic al presedintelui georgian. Acestia din urma au acuzat fortele de ordine ca ar fi provocat violentele.

Aproximativ 6.000 de simpatizanti ai opozitiei in Georgia au manifestat sambata la Tbilissi pentru a cere demisia presedintelui Mihail Saakasvili. Raspunzand unui apel la miscari de opozitie Adunarea Nationala, manifestantii au defilat in capitala scandand sloganuri care cereau plecarea presedintelui inainte de a se reuni in piata Libertatii din centrul Tbilissi.

×