x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania ar putea intra în recesiune în trimestrul trei din 2019

Germania ar putea intra în recesiune în trimestrul trei din 2019

12 Sep 2019   •   15:26
Germania ar putea intra în recesiune în trimestrul trei din 2019
Sursa foto: jmiks/Getty Images/iStockphoto

Institutul de cercetare economică Ifo din Munchen şi-a redus estimările privind evoluţia PIB-ului Germaniei în 2019 şi a avertizat chiar că o recesiune va lovi cea mai mare economie europeană în trimestrul trei din 2019, sporind astfel presiunile asupra BCE pentru a-şi relaxa politica monetară şi a adopta noi măsuri de stimulare.

Anul acesta economia germană ar urma să înregistreze un avans de 0,5%, faţă de o creştere de 0,6% previzionată anterior. Este posibil ca PIB-ul Germaniei să se contracte cu 0,1% în trimestrul trei din 2019, ceea ce va duce la intrarea în recesiune, după un declin similar în perioada aprilie-iunie 2019. Declinul din sectorul industriei se va extinde treptat spre alte părţi ale economiei, afectând şi piaţa forţei de muncă.

"Perspectiva este afectată de incertitudinile ridicate", a apreciat Timo Wollmershaeuser de la Ifo, scoţând în evidenţă posibilele riscuri la adresa economiei provocate de un Brexit fără acord şi de escaladarea tensiunilor comerciale globale.

Instituţia estimează însă o uşoară redresare în trimestrul patru din 2019, dacă nu se vor înregistra noi tensiuni comerciale globale sau un Brexit fără acord. Pentru 2020, Ifo şi-a înrăutăţit estimarea de creştere la 1,2%, de la un avans de 1,7% previzionat anterior.

Ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, a dat asigurări că Germania și Europa pot contracara o posibilă criză economică cu multe miliarde de euro și şi-a arătat disponibilitatea pentru un pachet masiv de stimulare în cazul unei recesiuni.

Economia concentrată pe export a Germaniei suferă de pe urma agravării tensiunilor comerciale globale. PIB-ul Germaniei s-a contractat în al doilea trimestru, iar Banca Centrală (Bundesbank) prognozează o nouă contracţie în trimestrul al treilea, pe fondul escaladării disputelor comerciale dintre SUA şi China.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: recesiune