x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania: Arestări în lanț în cazul complotului de lovitură de stat

Germania: Arestări în lanț în cazul complotului de lovitură de stat

de Redacția Jurnalul    |    08 Dec 2022   •   12:00
Germania: Arestări în lanț în cazul complotului de lovitură de stat

Autoritățile germane se așteaptă la noi arestări și descinderi în următoarele zile în legătură cu un grup de extremă dreapta despre care procurorii spun că pregătea o răsturnare violentă a statului pentru a instala un fost membru al familiei regale germane ca lider național, scrie Reuters.

"Pe baza experienței mele, există de obicei un al doilea val de arestări", a declarat joi Georg Maier, ministrul de interne al landului Thuringia din estul Germaniei, pentru postul de televiziune Deutschlandfunk.

Noul lider preconizat, Heinrich XIII P.R., care folosește titlul de prinț, este un descendent al Casei regale de Reuss din Turingia.

Douăzeci și cinci de membri și susținători ai grupului au fost reținuți miercuri în cadrul unor descinderi care au implicat aproximativ 3.000 de membri ai personalului de securitate și pe care Maier le-a descris ca fiind fără precedent în istoria modernă a Germaniei.

Holger Muench, șeful biroului poliției federale, a declarat joi pentru postul de televiziune ARD că numărul suspecților în acest caz se ridică acum la 54 și că numărul ar putea crește.

"Am identificat alte persoane pentru care nu suntem încă siguri în privința statutului lor în legătură cu acest grup", a spus el.

În raidurile de miercuri, poliția a găsit echipamente, de la veste de protecție la arbalete, puști și muniție, a declarat Muench, precum și planuri de construire a unui "comandament de protecție a teritoriului" și dovezi de recrutare.

"Avem un amestec periculos de persoane care urmează convingeri iraționale, unele cu mulți bani, altele în posesia unor arme și a unui plan de a lansa atacuri și de a-și extinde structurile", a declarat Muench.

Ministrul din Turingia, Maier, a indicat partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care se află în parlamentul landului, pentru că a devenit o interfață pentru extremiștii de dreapta și a răspândit ceea ce el a numit fantezii privind răsturnarea statului.

"Oamenii sunt speriați, iar AfD profită de acest lucru și oferă soluții simple", a declarat Maier.

AfD a condamnat miercuri, într-o declarație, eforturile grupului de extremă-dreapta și și-a exprimat încrederea în capacitatea autorităților de a clarifica rapid și complet situația.

 

×
Subiecte în articol: germania lovitura de stat