x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania emite un mandat de arestare pe numele unui scafandru ucrainean în ancheta Nord Stream

Germania emite un mandat de arestare pe numele unui scafandru ucrainean în ancheta Nord Stream

de Redacția Jurnalul    |    14 Aug 2024   •   17:15
Germania emite un mandat de arestare pe numele unui scafandru ucrainean în ancheta Nord Stream

Germania a emis un mandat european de arestare pe numele unui instructor de scufundări ucrainean. Acesta ar fi făcut parte din echipa care a sabotat conductele de gaze Nord Stream, potrivit unui raport publicat miercuri de trei instituţii media germane.

Anchetatorii germani cred că bărbatul, despre care se ştie că locuia în Polonia, a fost unul dintre scafandrii care au amplasat dispozitive explozive pe conductele care transportau gaz din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică în septembrie 2022, au relatat ziarele Süddeutsche Zeitung şi Die Zeit, alături de postul de televiziune ARD, citând surse anonime.

Germania a solicitat Poloniei în luna iunie să îl aresteze pe bărbat, se arată în raport, potrivit Reuters.

Der Spiegel a raportat, miercuri, că se crede că suspectul a părăsit Polonia, citând surse de securitate.

Un alt bărbat şi o femeie, de asemenea instructori de scufundări ucraineni, au fost identificaţi în cadrul anchetei germane privind presupusul sabotaj, dar până în prezent nu au fost emise mandate de arestare pe numele lor, potrivit SZ, Zeit şi ARD.

Rămâne un mister cine a fost în spatele exploziilor care au distrus trei din cele patru conducte, care erau un simbol al dependenţei Germaniei de gazul rusesc.

Rusia şi Occidentul s-au acuzat reciproc că ar fi în spatele exploziilor. Fiecare parte a negat implicarea şi nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea.

O anchetă suedeză a găsit urme de explozibili pe mai multe obiecte recuperate de la locul exploziei, confirmând că exploziile au fost intenţionate.

(sursa: Mediafax)

×