x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gest politic al naţionalei de fotbal a Argentinei. Jucătorii au desfăşurat un banner pe care scria „Malvinele sunt argentiniene”

Gest politic al naţionalei de fotbal a Argentinei. Jucătorii au desfăşurat un banner pe care scria „Malvinele sunt argentiniene”

de Agerpres    |    08 Iun 2014   •   14:49

Componenţii echipei de fotbal a Argentinei au desfăşurat un banner pe care se putea citi „Malvinele sunt argentiniene”, sâmbătă, înaintea meciului amical cu Slovenia, de la La Plata, înaintea Cupei Mondiale din Brazilia, cu referire la arhipelagul din sudul Atlanticului, disputat cu Marea Britanie.

Bannerul "Las Malvinas Son Argentinas" a fost arătat de jucători în faţa a 52.000 de spectatori prezenţi la meciul cu Slovenia (2-0).

Acest gest politic este făcut des de echipa Albiceleste, dar apropierea Cupei Mondiale (12 iunie - 13 iulie) l-a făcut mai marcant.

Războiul Malvinelor (sau Insulele Falkland, în engleză) a opus Marea Britanie şi Argentina între 2 aprilie şi 14 iunie 1982, după invazia arhipelagului situat în Atlanticul de Sud.

Conflictul a făcut 907 morţi şi s-a soldat cu victoria militară a britanicilor, dar Argentina continuă să revendice insulele.

Tensiunile diplomatice dintre cele două ţări au cunoscut un ecou şi pe terenul de fotbal, în special la Cupa Mondială.

În 1986, "golul secolului" sau "mâna lui Dumnezeu", un gol marcat de Diego Maradona a eliminat Anglia (2-1) din sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Mexic, eroul argentinian declarând apoi că motivaţia a venit din conflictul Malvinelor.

La ediţia din 1998, eliminarea Angliei la loviturile de departajare şi cartonaşul roşu primit de Beckham, în 2002, victoria englezilor cu 1-0 graţie unui gol marcat de Beckham în grupă au alimentat rivalitatea dintre cele două ţări.

La CM 2014, Anglia şi Argentina nu ar trebui să se întâlnească decât dacă vor ajunge în semifinale.

×
Subiecte în articol: fotbal argentina insulele malvine