Extinderea din mai va insemna pentru cetatenii din cele zece state nou-admise in Uniunea Europeana dreptul de a munci si a calatori liber in spatiul comunitar, ...dar abia peste ani buni.
Polonezii, cehii, ungurii sau lituanienii mai au destul de asteptat pana cand vor deveni cetateni europeni cu drepturi depline. Desi zece state din sudul si estul continentului se alatura Uniunii Europene peste exact o luna, oamenii se vor putea bucura mult mai tarziu de avantajul de a calatori si de a munci unde doresc in spatiul comunitar, se arata intr-o analiza a agentiei France Presse. Pentru ei ar fi necesar un mic ghid al regulilor pe care UE le-a impus noilor membri, reguli care ii vor tine departe de granitele si de piata muncii din Uniune.NORME. De teama ca mana de lucru ieftina le va sufoca pietele, statele din Uniune si-au luat cateva masuri de aparare. Restrictiile pentru muncitorii din cele zece tari vor dura, in principiu, pana in 2006. In caz ca se inregistreaza âperturbari serioase" pe piata muncii, fiecare stat are posibilitatea de a prelungi acest termen pana in 2011. De la aceste norme sunt excluse Cipru si Malta, a caror situatie economica nu ii impinge pe cetateni sa munceasca in alta tara. In prezent, doar Irlanda s-a tinut de cuvant si va permite muncitorilor din grupul celor zece sa lucreze fara restrictii pe teritoriul ei. Oamenii trebuie sa stie, totusi, ca vor avea de asteptat doi ani pentru a putea beneficia de toate ajutoarele sociale.
âSPERIATII". Suedia, Danemarca sau Olanda promisesera, si ele, acces liber pentru muncitori, dar au cedat in fata presiunii tarilor care au vazut extinderea drept o mare amenintare pentru locurile de munca ale propriilor cetateni. Astfel de state sunt Germania si Austria, cele mai apropiate de noii membri ai UE. Guvernele de la Viena si Berlin si-au anuntat intentia de a cere aplicarea termenului maxim de interdictie, cel de sapte ani.
Cat despre Franta, Executivul de la Paris va mentine regulile pe care le aplica si in prezent. Prin urmare, un strain poate fi angajat pe un anumit post, daca si numai daca, firma nu a gasit un francez doritor sa il ocupe. In Marea Britanie, Guvernul Blair nu a stabilit inca exact cum va aborda problema muncitorilor straini.
Irina Cristea
Temeri nejustificate
Isteria care a cuprins cele 15 state care fac parte, deocamdata, din Uniune, pare sa fie insa nejustificata. Intr-un raport al Comisiei Europene se arata ca temerile privind afluxul de muncitori din Europa de Est sunt nefondate, iar studiile care le-au indus au fost exagerate. Potrivit forului de la Bruxelles, doar 1% din cetatenii din grupul celor zece si-au declarat intentia ferma de a emigra in urmatorii ani spre statele mai dezvoltate din Uniune. Singura problema reala va fi, potrivit membrilor Comisiei, ca noii membri vor fi mai saraci in âcreiere" dupa extindere, intrucat majoritatea tinerilor cu studii vor prefera sa continue scoala sau sa isi faca un rost in actuala Uniune.