Ministerul Afacerilor Externe a lansat marţi, la Bucureşti, un ghid destinat românilor care doresc să muncească în străinătate, elaborat cu scopul de a preveni situaţiile în care aceştia sunt înşelaţi ori ajung în situaţii critice.
"Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în Uniunea Europeană" a fost publicat la Editura Niculescu, costă 24,5 lei şi a fost editat în 2.000 de exemplare. Unele din informaţiile cuprinse pot fi găsite şi pe site-ul MAE, la adresa www.mae.ro.
Românii care doresc să muncească în străinătate trebuie să se informeze temeinic înainte de a-şi alege statul gazdă, pentru a nu fi înşelaţi de pretinşi angajatori, iar odată ajunşi la muncă, ei au datoria să respecte legile, să contribuie la prestigiul social al comunităţii româneşti din ţara în care se află, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, cu ocazia lansării acestui ghid.
Cartea este un îndrumar cu informaţii generale de natură juridică şi consulară, referitoare la liberalizarea accesului pe piaţa muncii, de securitate socială. Ghidul prezintă şi coordonatele diplomaţilor din ambasadele României în capitalele statelor membre UE, care se ocupă de chestiunile din piaţa muncii. Volumul cuprinde reglementări din fiecare cele 26 de state membre ale UE şi a fost inspirat din plângerile cetăţenilor români înregistrate la oficiile consulare.
"Orice român care se pregăteşte să lucreze într-un alt stat membru trebuie să respecte legile acelui stat, să înţeleagă că, de exemplu, în Franţa, nu avem decât 152 de meserii care sunt liberalizate pe piaţa muncii, iar dacă cineva este specializat într-o meserie în afara acestei liste înseamnă că se duce să lucreze la negru, ceea este profund nerecomandat", a subliniat Teodor Baconschi. El a precizat că persoanele care muncesc la negru nu beneficiază de drepturi şi se expun la riscuri serioase. Teodor Baconschi a recomandat cetăţenilor români ca, odată ajunşi în străinătate, să ţină cu încredere legătura cu ambasadele ţării noastre din statele respective.