x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Golanul Republicii

Golanul Republicii

de Sînziana Stancu    |    11 Aug 2010   •   00:00
Golanul Republicii
Sursa foto: /Reuters

Săptămânalul francez Marianne se pare că a mers acum cam departe cu obiecţiunile la adresa preşedintelui francez, din moment ce politicienii, şi de dreapta, şi de stânga, au criticat iniţiativa editorială a publicaţiei franceze.



Prima care a denunţat gestul editorial al revistei a fost Nadine Morano, secretarul de stat însărcinat cu chestiunile de Familie, scrie AFP. Ea a afirmat că titlul din Marianne este "o insultă" pentru preşedintele Republicii, remarcându-se în postarea lui pe copertă şi diferenţa uriaşă între caracterele din care este compus. Astfel, în timp ce începutul este scris cu litere aproape minuscule - "Naţionalitate, Imigraţie, Delincvenţă" - partea care face în mod forţat aluzie la Sarkozy este scrisă cu litere de-o şchioapă - "Golanul ("Voyou", care înseamnă şi lichea, secătură, scandalagiu sau vagabond - n.r.) Republicii". Sarkozy a criticat, alături de alţi politicieni, fenomenul imigraţiei care dă bătăi de cap statului francez.

Din Partidul Socialist francez s-a ridicat vocea lui Pierre Moscovici, care a spus că termenul folosit pentru a-l caracteriza pe preşedinte este "nepotrivit", chiar dacă şeful statului este un fel de "Le Pen" (politician naţionalist - n.r.) în variantă "light". Deputatul partidului de guvernământ, UMP (Adunarea pentru Republică), Lionnel Luca, a reacţionat şi el imediat, considerând că "nimic nu justifică ultrajul la adresa şefului statului ales în mod democratic (...) Nimic nu justifică asemenea derive, în afară de o activitate comercială, care vizează să umple actualitatea estivală".

Revenind la ofensiva verbală lansată de Morano, câteva dintre remarcile ei au făcut obiectul unor replici dure din partea criticilor lui Sarkozy înfieraţi de ea. "Unde este respectul pentru şeful statului care a fost ales prin vot universal şi face o politică pentru care el a fost ales, iar politica sa, validată?", s-a întrebat retoric Morano.

Ea s-a referit apoi la Jean-Francois Kahn (scriitor şi jurnalist cunoscut pentru luările sale de poziţie în politica internă şi internaţională - n.r.), care este şi unul dintre fondatorii săptămânalului Marianne, reamintind că "a fost de partea lui Francois Bayrou" (preşedintele formaţiunii de centru UDF) în 2007, când acesta a candidat la preşedinţie. Kahn i-a dat imediat replica lui Morano, într-un comunicat de presă: "Doamnei Nadine Morano nu-i lipseşte îndrăzneala. Ieri, îi califica pe jurnaliştii de investigaţii ca fiind «fascişti», apoi i-a făcut «fascisto-troţkişti», apoi i-a comparat cu jurnaliştii pro nazişti din anii ‘30. Şi tot ieri, îi acuza pe liderii de stânga de complicitate cu asasinii", a fost replica lui Kahn, care a tras concluzia că termenul "golan" este "cu adevărat şarmant în comparaţie cu cel de fascist sau complice cu asasinii".

×
Subiecte în articol: externe