x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Google anunţă o creştere "alarmantă" a cenzurii guvernamentale pe Internet, în Europa

Google anunţă o creştere "alarmantă" a cenzurii guvernamentale pe Internet, în Europa

de Mediafax    |    18 Iun 2012   •   13:52
Google anunţă o creştere "alarmantă" a cenzurii guvernamentale pe Internet, în Europa

Google anunta ca numarul cererilor de cenzurare a unor continuturi politice postate online pe care le-a primit din partea unor Guverne, multe din Europa, a crescut in mod ingrijorator in ultima perioada, potrivit unui raport al companiei, relateaza The Guardian.

Astfel, in ultimele sase luni, Google a dat curs la 47% din cererile de retragere a unor continuturi postate pe internet si la 65% din hotararile judecatoresti in acest sens, se arata intr-un raport bianual privind transparenta. In mod surprinzator, majoritatea acestor cereri vin de la democratiile occidentale.

Autoritatile spaniole au cerut companiei cenzurarea a 270 de link-uri catre bloguri si articole de presa critice la adresa oficialilor Guvernului, pe care aceasta nu le-a onorat insa.

De asemenea, din Polonia i s-a cerut sa indeparteze un articol critic la adresa Agentiei poloneze pentru dezvoltarea intreprinderilor si alte opt linkuri catre acesta. Google nu a dat curs nici acestor solicitari.

O alta cerere refuzata a venit din partea autoritatilor canadiene, care doreau cenzurarea unei inregistrari video postata pe YouTube in care un cetaten a urinat pe pasaport si l-a aruncat la toaleta.

Autoritatile tailandeze au cerut, la randul lor, indepartarea a 149 de inregistrari video postate pe YouTube, considerate insultatoare la adresa monarhiei. Compania a solutionat favoravil 70% dintre aceste solicitari, dar a refuzat sase cereri ale Pakistanului de a indeparta de pe YouTube inregistrari cu satire la adresa armatei si a unor oficiali de rang inalt.

Marea Britanie a cerut indepartarea a cinci inregistrari video care, in opinia autoritatilor incitau la terorism, solicitari carora Google le-a dat curs. In Statele Unite, majoritatea cererilor se refera la hartuirea unor persoane. Autoritatile au cerut indepartarea de Internet a 187 de materiale, compania raspunzand favorabil in 42% din cazuri.

"Cand am inceput sa publicam aceste date, in 2010, am observat ca agentiile guvernamentale din mai multe state ne cer cenzurarea unor articole politice pe care utilizatorii nostri le-au postat. Speram ca este o aberatie, dar acum stim ca nu este (...). Este alarmant nu numai pentru ca libera exprimare este amenintata, dar si pentru ca unele dintre aceste solicitari vin de la state din partea carora nu te-ai astepta - democratii occidentale care in mod obisnuit nu sunt asociate cu cenzura", scrie, pe blogul sau, Dorothy Chou, analist politic in cadrul companiei Google.

De asemenea, compania a anuntat ca cele mai multe articole cenzurate au fost cele legate de drepturile de autor, anul trecut primind 3,3 milioane de cereri in acest sens, dintre care a solutionat 97%.

×
Subiecte în articol: cenzura google cenzura youtube