x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gordon Brown îşi dă demisia

Gordon Brown îşi dă demisia

de Sînziana Stancu    |    10 Mai 2010   •   00:00

Premierul britanic, Gordon Brown, a anunţat că va demisiona de la conducerea Partidului Laburist până la toamnă.



Decizia anunţată de premier ar putea facilita un acord de guvernare cu liberal-democraţii, în urma alegerilor de la 6 mai, relatează AFP. Brown a mai anunţat că Partidul Laburist va iniţia negocieri "formale" cu liberal-democraţii în vederea formării unei alianţe de guvernare, în condiţiile în care liberal-democraţii conduşi de Nick Clegg negociază deja cu conservatorii lui David Cameron, câştigătorii alegerilor legislative, dar fără o majoritate absolută. Un eventual acord i-ar permite lui Cameron să devină prim-ministru.

"În calitate de şef de partid trebuie să accept să existe o judecată asupra mea", a explicat el într-o declaraţie solemnă la Downing Street, citată de The Independent. "Prin urmare, intenţionez să cer laburiştilor să iniţieze procesul necesar" pentru alegerea unui nou lider. "Sper că acesta va putea avea loc la timp pentru ca noul lider să fie în funcţie pentru congresul laburiştilor" din perioada 26-30 septembrie de la Manchester, a mai spus Brown, precizând că nu va participa la alegeri şi nu va susţine nici un candidat.

GARANŢIE
Decizia lui Brown este considerată ca fiind o garanţie acordată liberal-democraţilor de centru şi în special lui Clegg, care făcuse din plecarea lui Gordon Brown o condiţie pentru orice participare la un viitor guvern de coaliţie. Dacă laburiştii şi liberal-democraţii reuşesc să încheie o alianţă care ar putea câştiga votul de încredere când regina va prezenta la 25 mai în faţa Parlamentului programul de guvernare al viitorului Guvern, Brown ar mai rămâne premier câteva săptămâni, până la alegerea unui nou lider al Partidului Laburist, explică analiştii politici.

Pe de altă parte, liberal-democraţii ar putea negocia un acord prin care să îl impună pe Clegg ca premier.

SUCCESORI
Posibilii succesori ai lui Brown la conducerea laburiştilor sunt ministrul de Externe, David Miliband, favoritul observatorilor, şi ministrul de Interne, Alan Johnson, sau chiar ministrul pentru Tineret, Ed Balls.
"Există o majoritate progresistă în Marea Britanie, şi cred că ar fi în interesul ţării să formăm o coaliţie de guvernare progresistă", a afirmat Brown.

Guvernul restrâns (Cabinet) urma să se reunească rapid pentru a defini o "politică de negociere formală" cu liberal-democraţii, a adăugat el.
Nereuşind să obţină majoritatea absolută care i-ar fi permis să guverneze singur, liderul conservator David Cameron a propus vineri liberal-democraţilor, aflaţi pe al treilea loc, "o ofertă extinsă, deschisă şi globală" de guvernare.

×
Subiecte în articol: externe