Ministrii de Finante din tarile zonei euro au decis, noaptea trecuta, amanarea unei decizii finale privind achitarea transei de 12 miliarde de euro din imprumutul acordat Greciei, spunand ca intai Atena va trebui sa adopte masuri dure de austeritate.
De asemenea, oficialii europeni au anuntat ca eliberarea noii transe din imprumutul de 110 miliarde de euro acordat Greciei de UE si FMI sa fie realizata pana in jumatatea lunii iulie. Grecia a anuntat ca are nevoie de acesti bani pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, informeaza Reuters, citata de Agerpres..
Pastrand presiunea asupra Atenei, unde creste opozitia fata de noi masuri de austeritate, ministrii de Finante din tarile zonei euro au insistat ca acordarea urmatoarei transe va depinde de adoptarea de catre Parlamentul Greciei a legislatiei privind reformele fiscale si vanzarea activelor de stat.
"Pentru a plati urmatoarea transa, trebuie sa ne asiguram ca Parlamentul Greciei va aproba votul de incredere si va sprijini programul, astfel incat decizia va fi luata la inceputul lunii iulie", a declarat ministrul belgian de Finante, Didier Reynders.
La incheierea reuniunii de la Luxemburg, ministrii de Finante din tarile zonei euro au anuntat ca vor adopta un al doilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia, care nu a reusit sa-si indeplineasca obiectivul de reducere a datoriei stabili la acordarea primului imprumut.
Noul plan, care va fi prezentat la inceputul lunii iulie, va include mai multe imprumuturi oficiale si, pentru prima data, o contributie din partea investitorilor privati, care sunt asteptati sa-si mentina expunerea la Grecia prin achizitionarea voluntara de noi obligatiuni, in conditiile in care cele existente sunt la scadenta.
Comunicatul nu ofera detalii privind valoarea noului imprumut sau a contributiei sectorului privat, care este descrisa ca fiind 'substantiala'.
Surse oficiale europene au declarat pentru Reuters ca prin noul plan Grecia va primi finantare in 2014 in valoare de aproximativ 120 miliarde de euro: 60 miliarde de euro noi imprumuturi oficiale, 30 miliarde de euro de la sectorul privat si 30 miliarde de euro din privatizari.