x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia işi trimite preşedintele la Bruxelles, la Consiliul European

Grecia işi trimite preşedintele la Bruxelles, la Consiliul European

de Marina Constantinoiu    |    26 Iun 2012   •   17:25
Grecia işi trimite preşedintele la Bruxelles, la Consiliul European

Grecia a venit cu o schimbare neasteptata a reprezentarii sale la Consiliul European de la Bruxelles, din 28-29 iunie, summit crucial pentru ea. Delegatia greaca va fi condusa de presedintele tarii, Karolos Papoulias, in locul premierului Antonis Samaras, care se afla acum in convalescenta dupa o operatie la retina, relateaza presa elena, citata de Rador si Mediafax.

Initial, Samaras l-a insarcinat pe ministrul de Externe Dimitris Avramopoulos sa conduca delegatia. Insa oficialii de la Bruxelles l-au informat ca aceasta delegare incalca legislatia UE, care prevede o reprezentare la nivel de premier sau sef de stat la asemenea summit-uri (o chestiune, de altfel, care se afla in plina dezbatere interna si la Bucuresti, unde presedintele si premierul isi disputa participarea). Astfel, Papoulias este cel care va conduce delegatia elena.

Cotidianul Kathimerini apreciaza ca presedintele va urmari sa dea asigurari liderilor UE ca Atena isi va onora angajamentele fata de creditori, in cazul unei posibile renegocieri a prevederilor planului de salvare a tarii, care ar putea sa fie solicitata de liderii coalitiei ulterior.

Intre timp, Berlinul si-a inasprit pozitia fata de Atena, ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble indemnand-o ca mai degraba sa isi intensifice efortul de implementare a reformelor decat sa caute sa obtina termeni mai favorabili. "Trebuie sa luptam impotriva cauzelor crizei", a declarat el pentru postul de televiziune ZDF. "Cine crede ca doar banii, imprumuturile sau politicile monetare la nivelul BCE vor solutiona problema, se insala", a adaugat el.

Nou ministru de Finante

Economistul si fostul bancher Yannis Stournaras (55 de ani), proeuropean convins, a fost numit marti in postul cel mai dificil din Grecia, ministerul Finantelor, relateaza AFP.

Stournaras a propus in toamna trecuta crearea de obligatiuni de stat garantate, in speranta de a mai reduce din datoria care sufoca tara.

Un adept al politicilor liberale, Stournaras a fost ales de premierul conservator Antonis Samaras dupa ce Vassilis Rapanos, desemnat initial pentru acest portofoliu, a renuntat luni la aceasta functie, din motive de sanatate.

Refuzul lui Rapanos de a indeplini aceasta functie din motive de sanatate, precum si operatia de urgenta la sfarsitul saptamanii trecute suferita de Samaras, incapabil sa isi exercite atributiile timp de circa o saptamana, au provocat confuzie in noul Guvern, la sase zile de la formarea acestuia.

×
Subiecte în articol: uniunea europeana guvern grecia