x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia, paralizată de o nouă grevă generală

Grecia, paralizată de o nouă grevă generală

20 Mai 2010   •   00:00
Grecia, paralizată de o nouă grevă generală
Sursa foto: /X80002

Mişcări de protest sunt aşteptate în Atena şi în cele mai mari oraşe ale ţării. Oamenii sunt nemulţumiţi de planul de austeritate fără precedent la care a recurs guvernul elen. Sindicaliştii eleni au blocat întreaga ţară pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate. Angajaţii din sectorul public nu lucrează, şcolile şi băncile vor fi închise iar transporturile, exceptându-le pe cele aeriene, sunt blocate.

Grecia are o datorie externă de 300 de miliarde de euro iar deficitul bugetar a ajuns la peste 13 procente. FMI şi Uniunea Europeană au acceptat să-i acorde un împrumut de 110 miliarde de euro în schimbul reducerii drastice a cheltuielilor bugetare. Prima parte a tranşei a fost virată marţi dar, în schimbul banilor, oficialii sunt nevoiţi să taie din cheltuielile bugetare.

Încă de la anunţare măsurilor de austeritate, Grecia s-a confruntat cu un val de proteste ce par să nu se mai termine, scrie antena3.ro. Unul dintre ele, greva generală organizată la începutul lunii, s-a încheiat în mod tragic. Trei oameni, printre care şi o femeie însărcinată, au murit atunci, după ce demonstranţii au incendiat o bancă din centrul Atenei.

Probleme cu banii are şi Spania. Oficialii germani spun că ibericii ar fi următorii care vor avea nevoie de ajutor internaţional. Între timp, guvernul de la Madrid urmează să aprobe un plan de reducere a deficitului bugetar. Angajaţii din sistemul public au anunţat deja că vor ieşi în stradă în cazul în care le vor fi reduse salariile.

×
Subiecte în articol: externe