x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia renunţă la referendum

Grecia renunţă la referendum

03 Noi 2011   •   11:53
Grecia renunţă la referendum

UPDATE 17:04 - Premierul elen Georgios Papandreou a declarat ca respinge ipoteza alegerilor anticipate, pentru ca acest lucru ar provoca iesirea Greciei din zona euro si, implicit, falimentul tarii.

George Papandreou, premierul Greciei, era azi asteptat sa-si prezinte demisia. Potrivit BBC News, Papandreou ar fi fost de acord sa renunte la functie pentru a lasa loc unui guvern de coalitie. Un posibil inlocuitor al lui Papandreou ar fi fost fostul vicepresedinte al Bancii Centrale Europene, Lucas Papademos, precizeaza BBC.

UPDATE 16:55 - Associated Press da ca sigura renuntarea la referendum, premierul Georgios Papandreou asigurandu-si colegiu de cabinet ca a luat aceasta decizie, inaintea intalnirii cu Opozitia.

UPDATE 16:30 - Surse din guvern au precizat ca premierul este gata sa participe la discutii cu opozitia in vederea formarii unui guvern interimar. Referendumul propus ar putea sa nu mai aiba loc, potrivit Reuters.

UPDATE 15:25 - Potrivit televiziunii de stat din Grecia, care citeaza o sursa guvernamentala, Papandreou nu si-ar fi dat demisia si nici nu intentioneaza s-o faca.

UPDATE 15:17 - Principalele actiuni europene au trecut pe crestere dupa ce au deschis in scadere, investitorii sperand ca guverunul Greciei se va prabusi.

UPDATE 15:10 - Papandreou se va intalni cu presedintele elen Karolos Papoulias imediat dupa ce sedinta convocata de urgenta cu cabinetul sau va luat sfarsit.

Premierul elen a convocat de urgenta o reuniune a cabinetului sau din Atena, dupa ce au primit un ultimatum din partea liderilor Frantei si Germaniei, de a renunta la referendum.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel l-au amenintat pe George Papandreu ca tara sa nu va primi niciun ban pana ce nu vor fi cunoscute rezultatele finale ale referendumului, ce ar putea avea loc pe 4 sau 5 decembrie.

'Grecia vrea sau nu sa ramana in zona euro? Speram ca da, dar asupra acestui subiect se va pronunta poporul grec, daca va fi organizat un referendum', a declarat presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, citat de AFP. Acesta a precizat ca urmatoarea transa, de 8 miliarde de euro, din ajutorul promis Greciei, va fi deblocata doar dupa ce se va cunoaste rezultatul eventualului referendum. Chiar daca referendumul va fi tinut devreme, pe 4 decembrie, dupa cum a anuntat premierul elen, va fi prea tarziu pentru Grecia.

'Vrem stabilitatea zonei euro, de preferinta cu Grecia, insa obligatia de a mentine aceasta stabilitate ramane prioritara', a declarat, la randul ei, cancelarul german Angela Merkel. 'Daca poporul grec va hotari iesirea tarii din zona euro, noi ii vom respecta decizia, insa nu vom renunta la euro', a adaugat cancelarul.

Stire in curs de actualizare

×