x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecii au intrat în panică şi-şi golesc conturile bancare: Au retras peste 700 milioane de euro într-o zi! (VIDEO)

Grecii au intrat în panică şi-şi golesc conturile bancare: Au retras peste 700 milioane de euro într-o zi! (VIDEO)

16 Mai 2012   •   10:15
Grecii au intrat în panică şi-şi golesc conturile bancare: Au retras peste 700 milioane de euro într-o zi! (VIDEO)

Tensiunile politice si economice i-au facut pe greci sa dea navala in mai multe banci si, intr-o singura zi, au retras din conturi peste 700 milioane de euro din conturi, relateaza Wall Street Journal.

Presedintele elen Karolos Papoulias le-a spus liderilor politici ca grecii au retras peste 800 de milioane euro prin inchiderea depozitelor. Un oficial al bancii centrale a confirmat cifrele anuntate de seful statului.

"Bancile sunt foarte slabe acum", a declarat Papoulias, care a citat o conversatie avuta cu guvernatorul bancii centrale, George Provopoulos.

"Mi-a spus ca nu exista panica, dar exista o teama puternica, care se poate transforma in panica. Retragerile si iesirile pana la ora 16:00, cand am vorbit cu el, se situau la 700 milioane de euro. Provopoulos se asteapta la iesiri totale de circa 800 de milioane de euro", a mai spus presedintele.

Retragerile de luni au depasit cu mult ritmul in care grecii au scos bani din banci de la inceputul crizei datoriilor in 2009, mai noteaza Wall Street Journal.

In ultimii doi ani, iesirile s-au situat de obicei la 2-3 miliarde de euro lunar, insa in ianuarie au depasit 5 miliarde de euro. Potrivit ultimelor date ale bancii centrale, depozitele totale ale companiilor si populatiei in Grecia se ridicau la 165,36 miliarde de euro la finele lunii martie. La finele lui 2009, aceste depozite totalizau 245 miliiarde de euro.

Liderii politici din UE si Banca Centrala Europeana au avertizat ca vor opri ajutorul financiar extern, de care Grecia are nevoie disperata, daca viitorul guvern nu va respecta angajamentele privind austeritatea.

In Romania sunt prezente mai multe banci elene, intre care EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, iar Alpha Bank si Piraeus Bank sub brand propriu.

×