x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grevă generală, joi, în Grecia, din cauza închiderii televiziunii publice

Grevă generală, joi, în Grecia, din cauza închiderii televiziunii publice

12 Iun 2013   •   18:40
Grevă generală, joi, în Grecia, din cauza închiderii televiziunii publice

Centralele sindicale elene din sectorul public şi privat, GSEE şi Adedy au făcut apel, miercuri, la organizarea unei greve generale de 24 de ore joi şi a unei manifestaţii în faţa sediului radioteleviziunii publice ERT din Atena, pentru a protesta faţă de decizia brutală a Guvernului de a închide postul public de televiziune, anunţă AFP.

Apreciind drept “lovitură de stat” decizia Guvernului, GSEE se pronunţă, într-un comunicat, împotrivia “insistenţei Guvernului de a lua măsuri antidemocratice extreme”. Adedy cere, la rândul ei, funcţionarilor publici să participe la această grevă, denunţând “moartea brutală a ERT în urma unui decret legislativ al cărui obiectiv este suspendarea organismelor publice şi concedierea a 14.000 de funcţionari” în cadrul politicilor de austeritate impuse de autorităţi. Grecia şi-a luat angajamentul pe lângă creditorii săi, UE, FMI şi BCE să restructureze administraţia publică, pentru a reduce cheltuielile publice şi să concedieze mii de funcţionari până la finele lui 2014, dintre care 2.000 ar fi trebuit concediaţi până la sfârşitul lunii iunie 2013. Ceea ce, prin concedierea celor 2.700 de angajaţi ai ERT, s-a rezolvat.

Sindicatul jurnaliştilor greci, care este în grevă de miercuri, a declarat că îşi va continua acţiunea joi, iar marinarii au decis şi ei să participe la această grevă generală, ceea ce va perturba transporturile maritime în Grecia în cursul zilei de joi. Partidul Noua Democraţie, de dreapta, principalul partid din coaliţia guvernamentală dreapta-stânga, condus de premierul conservator Antonis Samaras, a decis marţi închiderea radioteleviziunii istorice ERT, ceea ce a provocat un adevărat haos în ţară. Miercuri, Guvernul a anunţat un proiect de lege pentru reorganizarea sectorului public audiovizual, vizând crearea “unui nou post de radio, a unei noi televiziuni şi a Internetului” greceşti.


×