x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grevă în spitalele din Grecia. Sindicatele protestează împotriva concedierilor masive din sectorul medical

Grevă în spitalele din Grecia. Sindicatele protestează împotriva concedierilor masive din sectorul medical

24 Iul 2013   •   12:47
Grevă în spitalele din Grecia. Sindicatele protestează împotriva concedierilor masive din sectorul medical

n spitalele de stat din Grecia mai funcţionează miercuri doar secţiile de urgenţă, ca urmare a grevei convocate în această zi de sindicatele din sectorul medical în semn de protest faţă de concedierile impuse de troica europeană în schimbul salvării financiare ţării, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Cei aproximativ 2.500 de angajaţi din sectorul medical de stat fac parte din cei 25.000 de funcţionari publici care vor fi plasaţi în aşa-numita schemă de rezervă a muncii, în baza căreia vor încasa 75 % din salariul lor timp de 8 luni, perioadă în care se va evalua poziţionarea lor pe alte posturi sau concedierea definitivă.

Ministrul sănătăţii Adonis Georgiadis a cerut suspendarea grevei şi a promis că niciun angajat din spitalele publice nu va fi concediat, ci pur şi simplu 'repoziţionat', şi că nu se va închide niciun spital.

Totuşi sindicatele au denunţat 'desfiinţarea sănătăţii publice' şi nu au încredere că angajaţii trecuţi pe respectiva schemă de rezervă nu vor fi concediaţi. Deocamdată, Ministerul Sănătăţii a anunţat transformarea a şase spitale din Atena în centre de sănătate, care este un nivel inferior în cadrul organigramei medicale.

Din categoria celor 25.000 de funcţionari 'trecuţi în rezervă' fac parte, pe lângă cei peste 2.500 de medici, alţi 2.500 de profesori, 2.200 de inspectori, 3.500 de poliţişti locali, 1.000 de angajaţi ai Ministerului Apărării şi 1.000 de angajaţi în administraţia universităţilor.

Toate aceste măsuri au fost convenite de guvernul conservatorului Andonis Samarás cu troica formată din Comisia Europeana, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, în schimbul primirii, eşalonate, a unei noi tranşe de 6,8 miliarde de euro.

×