Directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a avertizat angajații din ferme și crescătorii de animale că sunt expuși unui risc crescut de a contacta virusul și le-a cerut angajatorilor să întărească măsurile sanitare și de biosecuritate.
Dacă în anii precedenți virusul dispărea în lunile de vară, de data aceasta focarele au persistat pe tot parcursul anului și s-a răspândit mult mai ușor. Gripa aviară era adusă de păsările migratoare, însă de data aceasta s-a răspândit în rândul păsărilor autohtone, iar epidemia a scăpat de sub control. Au fost găsiți cu gripă aviară pescăruși, fazani, corbi, dar și păsări de pradă. În Marea Britanie, încă nici nu au ajuns păsările migratoare care vin, de exemplu, din Siberia. „Suntem îngroziți de ce se va întâmpla atunci când un număr mare de rațe și gâște vor începe să migreze”, spunea jurnaliștilor de la BBC un crescător din estul Angliei. În zonă se află o cincime din fermele de păsări alte țări și sunt crescuți 40% din curcanii care ajung pe piața britanică.
Fermierii britanici cer vaccinarea puilor, dar Ministerul Agriculturii se opune. Autoritățile spun că 3,2 milioane de păsări sacrificate din cauza gripei sunt „un mic procent” dintr-o producție națională de 20 de milioane de păsări pe săptămână