x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul caz de gripă aviară H5N1 la o pasăre sălbatică în Mexic

Primul caz de gripă aviară H5N1 la o pasăre sălbatică în Mexic

de Redacția Jurnalul    |    05 Oct 2023   •   09:30
Primul caz de gripă aviară H5N1 la o pasăre sălbatică în Mexic
Sursa foto: Marina Bolow/mbolina - Fotolia

Autoritățile mexicane pentru siguranța animalelor au confirmat miercuri primul caz de gripă aviară H5N1 la o pasăre sălbatică, după ce, în aceeași zi, au declarat fermele de păsări din țară ferite de acest virus.

Un caz de gripă aviară H5N1 a fost descoperit la o rață migratoare "clinic sănătoasă" în statul Jalisco, a anunțat într-un comunicat agenția pentru siguranța animalelor Senasica, instituție care face parte din Ministerul Agriculturii, potrivit Reuters.

Anterior, guvernul a declarat în buletinul oficial că țara este liberă de H5N1, la aproape un an după ce a început o campanie de vaccinare a păsărilor în zonele cu risc ridicat pentru a preveni răspândirea virusului.

Potrivit Senasica, noul caz confirmat de H5N1 nu semnalează un focar de boală și nici nu contrazice declarația anterioară, ci înseamnă că fermele de păsări trebuie să fie în alertă pentru a preveni intrarea păsărilor sălbatice infectate.

Desemnarea fermelor ca fiind libere de H5N1 facilitează vânzarea de păsări de curte vii, precum și de produse și subproduse de pasăre originare din Mexic.

În octombrie anul trecut, ministerul agriculturii a anunțat că a detectat virusul într-o fermă comercială de 60.000 de păsări din statul Nuevo Leon, la câteva zile după ce a notificat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor cu privire la un prim caz al acestei tulpini grave.

Pentru a garanta că Mexicul rămâne liber de această boală, se menține supravegherea epidemiologică, controlul circulației și alte proceduri stricte de siguranță.

Gripa aviară a dus la sacrificarea a milioane de păsări în Statele Unite și Europa.

În luna mai, Brazilia a decretat o urgență de sănătate animală de 180 de zile după ce a detectat mai multe cazuri, iar Ecuadorul a confirmat prezența virusului la unele păsări din Insulele Galapagos în septembrie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gripa aviara h5n1