x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine sunt răpitorii din Algeria

Cine sunt răpitorii din Algeria

17 Ian 2013   •   13:55
Cine sunt răpitorii din Algeria
Sursa foto: AFP

Atacul asupra staţiei de exploatare a gazelor naturale din Algeria, în care au fost luaţi zeci de ostatici, a fost revendicat de către "Brigada Mascaţilor", o organizaţie teroristă afiliată la Al-Qaeda, care acţionează în nordul Africii de mulţi ani.

Liderul aceste grupări este Mokhtar Belmokhtar, un personaj a cărui moarte a fost anunţată de mai multe ori, ultima dată anul trecut, în vară, dar care a nu a fost confirmată.

Belmokhtar, poreclit "cel de neatins" de către serviciile de spionaj franceze, este specializat în traficul de ţigări, o altă poreclă a sa fiind "Domnul Marlboro".

Belmokhtar, născut în 1972, a fost implicat în ultimii ani în numeroase acţiuni de luare de ostatici sau în negocieri privind eliberarea acestora contra a sume mari de bani. În 2003, acesta răpea un grup de 23 de turişti europeni, scăpând atacului trupelor franceze venite să-i elibereze şi câştigându-şi porecla "cel de neatins".

În 2007 a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în absenţă, de către un tribunal algerian, pentru uciderea a 10 vameşi din această ţară.

Banda lui Belmokhtar are mai multe denumiri, cea mai cunoscută fiind cea de "Brigada Mascată" sau "Brigada lui Khaled Abul Abba", acest nume fiind folosit de Belmokhtar pe vremea când se antrena în Afganistan.

Se ştie că Belmokhtar, născut în Algeria, a fost antrenat, la vârsta de 19 ani, de serviciile secrete americane, în Afganistan, pentru a lupta împotriva ocupaţiei sovietice. În 1992 s-a întors în Algeria, devenind omul Al-Qaeda în regiunea Saharei, în gruparea numită "Al-Qaeda în Magrebul Islamic", care şi-a stabilit baza în nordul statului Mali. Mai multe site-uri jihadiste au anunţat, însă, că Belmokhtar a fost înlăturat din această grupare, în octombrie, anul trecut.

Belmokhtar apare în mai multe înregistrări video, disponibile pe site-uri jihadiste. Poartă mereu un turban şi este chior. 

×
Subiecte în articol: roman rapit algeria roman rapit